ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Groepen honden definitief verbannen uit Gooise natuur: "Moet nu naar Almere" | NH Gooi
  • Regio Almere
  • Thema Natuur
  • Donderdag 15 juli 2021 om 18:32 | bijgewerkt: vrijdag 16 juli 2021 om 13:14 uur
  • Mark Arents

Grote groepen honden zijn niet meer welkom in grote delen van de Gooise Natuur. Vanaf vandaag mogen er slechts drie honden per begeleider rondlopen in de gebieden van het Goois Natuurreservaat. Vooral uitlaatservices zijn daarvan de dupe, maar petities en acties vanuit die hoek hebben geen effect gehad. "Ik moet nu mijn honden uitlaten in Almere", vertelt Jenny Atsma.

NH Nieuws

De maatregel zat er al even aan te komen, anderhalf jaar geleden begon het Goois Natuurreservaat (GNR) al met het opzetten van deze nieuwe regel. Toen de maatregel vorig jaar oktober officieel werd bekendgemaakt, stuitte het GNR direct al op forse kritiek vanuit één hoek: de hondenuitlaatservices.

"Grote groepen honden verstoren gewoon meer de natuur, maar ook vaak andere recreanten", legt Peter Kampen van het GNR nogmaals uit. "En we zagen de laatste jaren dat het aantal enorm steeg van zo'n twintig bedrijven naar ruim vijftig. Op een gegeven moment is dan de balans zoek."

"Het allerliefst blijf ik hier wandelen"
jenny atsma - eigenaar hondenuitlaatservice

De verschillende acties die de 'hondenuitlaters' uiteindelijk op poten zetten, mochten niet baten. Een petitie kreeg ruim 2.000 handtekeningen, maar de regel was niet meer terug te draaien.

Oplossing

Dus moesten al die bedrijven op zoek naar een andere oplossing. "Ik ben uiteindelijk in contact gekomen met Staatsbosbeheer in Almere", vertelt Jetty Atsma. "Daar moet je meer laten zien, zoals diploma's, om te bewijzen dat je met honden kan omgaan en dan mag je met groepen honden wandelen."

'Conculega' Marleen Palmer blijft nog wel in het GNR te vinden. "Maar dan met meer 'uitlaters', dus één per drie honden." Daardoor is haar prijs wel flink gestegen en ziet ze meer honden vertrekken die nu niet meer zo vrij uitgelaten zullen worden. "We zijn hard op zoek naar een eigen locatie om een soort van manege op te richten, alleen dan een 'hanege'", vertelt ze lachend. 

Toch overheerst op de laatste dag dat beide ondernemers met hun 'roedel' door de Gooise Natuur banjeren vooral teleurstelling. "Als je hier dan zo wandelt, zoals je de afgelopen elf jaar hebt gedaan, dan is het afscheid wel heel ingewikkeld", vertelt Atsma. "In Almere komt het ook wel goed, maar toch zou ik hier het allerliefst blijven wandelen.

NH Gooi Zaterdag besteedde afgelopen weekend uitgebreid aandacht aan de maatregelen van het GNR en de teleurstelling onder hondenuitlaatservices. De fragmenten kun je hier en hier terugluisteren. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren