Jarenlang daalde het aantal kinderen dat verdronk jaarlijks, door zwemlessen en maatregelen bij zwemplassen. Van een daling is sinds een paar jaar geen sprake meer: kinderartsen zijn zelfs bang voor een stijging, omdat kinderen door corona achterlopen met zwemlessen. Monique en Shiva weten al tijden hoe belangrijk het is dat kinderen goed kunnen zwemmen én dat er voldoende toezicht is.
Shiva de Winter is de eigenaar van zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum en maakte zich de afgelopen maanden hard om zwemlessen zo snel mogelijk weer op te pakken. “We leven in een waterrijk land, waar op bijna elke straathoek wel water te vinden is”, vertelt hij. “Daarom is het belangrijk dat kinderen zelfredzaam zijn met en in het water. Vooral omdat ouders in onze maatschappij vaak druk zijn, of snel afgeleid door een telefoon.”
Zelf zit hij al 25 jaar ‘in het vak’: “Ik heb veel dingen gezien, ik wéét hoe belangrijk het is dat kinderen zichzelf kunnen redden. Ieder jaar zijn er weer een aantal (bijna) verdrinkingen waar iedereen de rillingen van krijgt.”
Touwtjes in handen
Die rillingen voelde Monique Siemeling toen er in de zomer van 2018 een vierjarig jongetje overleed bij de Toolenburgerplas in Hoofddorp. “Het was de zoveelste verdrinking van in dit geval een kind”, zegt ze hoofdschuddend. Dat mocht niet meer gebeuren, besloot ze. Ze nam de touwtjes in handen en leidde zelf vrijwillige toezichthouders op, die zwemmen in de plas veiliger zouden moeten maken.
Zwemlessen lagen de afgelopen maanden stil omdat het zwembad (volgens De Winter ten onrechte) als sportlocatie werd gezien. “Daardoor hebben kinderen die al een diploma hadden weinig meters gemaakt. Het is net als je rijbewijs halen: daarna leer je pas echt rijden. Met zwemles leer je de basis en daarna moet je veel ervaring op doen in het water. Het gevaar zit ‘m erin dat kinderen overschat worden; dat ze een diploma hebben en dus nu goed kunnen zwemmen. Blijf dus vooral nu je kinderen goed in de gaten houden!”
Erg teleurgesteld
De zwemlessen mogen dan weer hervat zijn, bij de Toolenburgerplas ziet het er minder rooskleurig uit. “Twee jaar ben ik bezig geweest met toezichthouders regelen”, vertelt Siemeling. “Ik heb mensen op laten leiden - wat ook geld heeft gekost, maar goed het was mijn eigen keuze - maar de gemeente wilde er uiteindelijk niet aan meewerken. Ik dacht dat het wel zou gaan lukken, maar dat gebeurde niet.” De gemeente ziet meer in boa’s die extra toezicht houden, lifeguards zijn ‘schijnveiligheid’, vond toenmalig burgemeester Onno Hoes.
“Ik was er veertien uur per dag mee bezig, dan is het op gegeven moment ook klaar”, zegt Siemeling teleurgesteld. “Heel jammer dat het niet is gelukt; een hele erge teleurstelling.” Door corona mochten de mensen niet meer naar de plas: “Dan hoef je er sowieso niet meer mee bezig te zijn.” Maar ook als corona het land verlaat, pakt Siemeling haar missie niet meer op. “Het is klaar.”
Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer laat in een reactie weten dat in totaal zestien handhavers zijn opgeleid tot reddingszwemmers: "Wij nemen tijdens de surveillance de recreatiegebieden ook mee. Handhavers kunnen naast dat ze ook andere taken hebben ook een oogje in het zeil houden als het gaat om kinderen in het water. Als de drukte toeneemt zullen wij in aantal en in frequentie zichtbaar aanwezig zijn."
Lees ook
-
Zwemlessen weer van start, en dat is hard nodig: "Stilstand kost maand extra per kind"
Maandag 08 maart 2021 om 19:15
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.