Het eerste Natuurmonument van Nederland ligt er prachtig bij. Vogels vliegen af en aan over het Naardermeer, ofschoon voor de meeste het broedseizoen inmiddels voorbij is. De majestueuze purperreigers laten zich veelvuldig zien. Deze zeldzame moerasvogel broedt met enige tientallen paren in het Naardermeer. Het is trouwens nog best nog een klus, volgens boswachter Kelly Meulenkamp.
"Purperreigers broeden in dikke rietkragen waar zij hun nest aan het oog kunnen onttrekken van eventuele rovers", zegt boswachter Meulenkamp. "Als de rietkragen te dun worden, zoeken ze een andere plek."
En dat is precies wat er in het Naardermeer dreigde te gebeuren. Ganzen maakten door hun geknabbel de rietkraag alsmaar kleiner. "We hebben nu in het water hekken om het riet gezet zodat de ganzen er niet bij kunnen. Hopelijk groeit het riet zo weer terug en kunnen we de bijzondere purperreiger voor het Naardermeer behouden", aldus Meulenkamp.
Nestvlonders
Iets verderop zitten meeuwen op vlondertjes die daar duidelijk niet zijn aangebracht voor watersporters of zwemmers. "Ook hier helpen we vogels aan een broedplaats", wijst Kelly ons. "Visdiefjes kwamen hier wel op visjes jagen, maar ze hadden geen plek om te broeden. Dus hebben we deze vlonders gemaakt."
Visdiefjes lijken op meeuwen, en een beetje op zwaluwen. Het zijn elegante vogels die boven het water kunnen staan 'bidden', net als een valk. Inmiddels hebben ook kokmeeuwen deze nestvlonders ontdekt en er dit jaar hun jongen op grootgebracht.
Aalscholverpoep
Het waait stevig tijdens ons bezoek aan het Naardermeer. Er komen regelmatig groepen aalscholvers voorbij. "Die zijn op weg naar hun broedkolonie", zegt Meulenkamp. "Er zit hier een kolonie met honderden vogels. Hun broedseizoen loopt op zijn einde, maar er zitten nog steeds jongen op het nest." Als we bij de kolonie zijn aangekomen, horen we de jongen bedelen bij hun ouders om voedsel. Het klinkt een beetje als een wieltje dat aanloopt.
Veel bomen sterven af door de poep die de aalscholvers over hun nestrand heen sproeien. "Dat is een agressief goedje waar veel bomen niet tegen kunnen." De aalscholvers stelden Natuurmonumenten weer voor een ander probleem: "Door de hoeveelheid aalscholvermest dreigt het zuivere water van het natuurgebied te verontreinigen met meststoffen." De hoeveelheid kroos op het water wijst daarop."We hebben het water rondom de aalscholverkolonie nu afgesloten zodat de rest van het Naardermeer mooi en helder water heeft", aldus Meulenkamp.
Op www.natuurmonumenten.nl kunt u meer vinden over het Naardermeer en over de excursies.
Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.
Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via natuurlijknoordholland@nhmedia.nl