Na vier maanden ziekte en afwezigheid draagt burgemeester Pieter Broertjes de ambtsketen van Hilversum weer. Als je Broertjes 's ochtends vroeg weer naar het raadhuis ziet lopen om aan zijn werkdag te beginnen, lijkt het alsof er niets is gebeurd. Maar schijn bedriegt: de hersenontsteking die de burgemeester kreeg heeft er flink ingehakt, zo zegt hij in een eerste uitgebreide interview na zijn lange ziekbed met NH Nieuws. "Ik was best wel somber. Ik vond dat mijn leven vernietigd was door het virus", vertelt hij.
We spreken burgemeester Pieter Broertjes in zijn werkkamer waar hij alweer tien jaar zit. Naar eigen zeggen bijna nooit ziek. Maar begin april ging het mis. Hij kreeg een hersenontsteking, een virus in de hersenen. "Ik voelde me niet lekker op een vrijdagmiddag. Mijn vrouw zei dat ik een beetje wartaal uitsprak. Die vertrouwde het niet. Toen ben ik naar de huisartsenpost gegaan en de dokter zei: 'U bent geen dag te vroeg gekomen'", vertelt de burgemeester openhartig.
"Iedereen was wel bang dat ik in een coma zou belanden. Want dan weet niemand meer waar je naartoe gaat"
Toen zijn de doktoren een paar dagen op zoek gegaan naar waar de ontsteking zat. Pas een paar dagen later kwamen ze erachter dat het in de hersenen zat. "Godzijdank ben ik niet in coma geraakt, maar wel een paar dagen - zoals ze dat noemen - onbewust geweest. Iedereen was wel bang dat ik in een coma zou belanden. Want dan weet niemand meer waar je naartoe gaat."
In die paar dagen heeft het virus volgens de burgemeester flink kunnen huishouden in zijn lichaam. "Maar toen ze wisten dat het in mijn hersenen zat, hebben ze het hele leger ingezet. Alle medicatie", zegt een nu lachende Broertjes. "Maar wat ik mij toen niet besefte, is dat mijn lichaam ook wel uitgewoond was inmiddels. Dus ik kon eigenlijk niets meer."
"Ik ging van kerngezond naar doodziek. En ook niet ziek dat je pijn hebt of zoiets. Je ziet het ook niet, het zit in je hersenen. Als je een wond hebt, dan is die groot en wordt die kleiner en gaat die genezen. Maar bij je hersenen kan je het niet volgen. Het duurt lang en heeft een hele lange nasleep. Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden. Ik dacht na een paar weken klaar te zijn, maar ik heb nu wel gemerkt dat het een paar maanden heeft geduurd voordat ik weer een beetje bij de les was. En nog merk ik dat mijn geheugen en mijn concentratie niet op orde is."
Langs de zijlijn
Het zorgde ervoor dat hij zijn taken als burgemeester tijdelijk moest neerleggen en er kwam een waarnemend burgemeester. "Ik heb er heel lang over gedaan om te accepteren dat ik de regie uit handen moest geven. Ik heb me daar lang tegen verzet."
Zo wilde Broertjes graag zelf de 4 mei-lezing voordragen die hij had geschreven. Dat was slechts een paar weken na zijn ziekenhuisopname. Hij had het dagboekje van zijn moeder gevonden uit de oorlog en hij had het mooi gevonden om daar zelf uit voor te lezen. "Dus ik zei: dat ga ik wel doen. Toen zeiden anderen: nee dat gaat u niet doen. Want u hebt helemaal niet door wat er met u aan de hand is."
"Ik vond dat mijn leven was vernietigd door het virus"
Het maakte de burgemeester volgens hemzelf 'somber' dat hij niets meer kon doen. "Toen heb ik een keer met mijn huisarts gesproken wat ik daarmee moest doen. Want ik vond dat mijn leven was vernietigd door het virus. De huisarts zei ook dat je best mag spreken van een traumatische ervaring. Dat vond hij terecht. Maar als je vooruit kijkt, dan ziet de wereld er weer goed uit. Want het is tijdelijk, het is te overwinnen."
Geliefde burgemeester
Broertjes is 'gaan houden' van het burgemeesterschap en na tien jaar zijn de Hilversummers ook gaan houden van hem. "Als je ziet hoe de inwoners van Hilversum gereageerd hebben op mijn afwezigheid. Elke dag kreeg ik dozen met brieven, kaartjes en bloemen. Elke dag weer opnieuw. Met hele lieve woorden van bekende en onbekende mensen. Dat was echt hartverwarmend."
Tekst gaat door onder de foto.
"De kern van de meeste van de berichten was 'toen wij u nodig hadden, stond u voor ons klaar, toen reageerde u en kwam u ons opzoeken. Nu bent u in de problemen en staan we naast u en leggen we een arm om u heen'. Zo zie je dat het burgemeesterschap - hoe ik het insteek - dicht bij de mensen is."
Door het virus heeft burgemeester Broertjes misschien minder zelfvertrouwen, maar veel Hilversummers geven hem dat terug. "Ik merk dat echt als ik in de stad loop", vertelt hij. "Laatst zette een mevrouw haar auto stil, midden op de weg. Ik zeg: 'Mevrouw, uw auto'. Ze zei: 'Maar ik wil u spreken, u een hand geven en horen hoe het u gaat'. Dat virus heeft mijn zelfvertrouwen wel een beetje aangetast, dus als ik het zelfvertrouwen weer een beetje wil opbouwen ga ik de straat op. Ik ben laatst speciaal een weekend door de stad gaan lopen om wat vrolijker te worden. Dat is natuurlijk fantastisch."
"Dat je de regie over je eigen leven kwijt bent, is wel een confrontatie"
Nog niet de oude
De burgemeester kan na zijn ziekte niet meer alles tegelijk doen. "Er komt als burgemeester veel op je af en vooral ook tegelijk. Dus daar moet ik op letten. Ik heb moeite met kortetermijngeheugen. Dan zegt mijn vrouw dat ze iets al vier keer tegen me heeft gezegd. Daar kan ik mij dan niets meer van herinneren."
"Ik kwam er laatst achter dat ik verkeerde benzine in mijn auto had gegooid. De auto die ik al acht jaar heb en al acht jaar hetzelfde is. Dan zijn je hersenen even in de war. Dat zijn van die kleine ongemakken. Maar dat je de regie over je eigen leven kwijt bent, is wel een confrontatie."
Het heeft wat gedaan met het zelfvertrouwen van de burgemeester, want er gebeuren gekke dingen. Zo kreeg hij zijn iPhone op een gegeven moment terug van zijn zoon en wist hij niet wat hij er mee moest doen:
Broertjes moet zijn leven ook een klein beetje omgooien. Door te sporten is hij ondertussen tien kilo afgevallen. "Want met een sterk lichaam krijg je een sterke geest. Ik was altijd stoer dat ik kort sliep. Vier vijf uur per nacht. Nou, dat is heel slecht is mij inmiddels verteld, op mijn leeftijd. Dus ik moet leren om langer te slapen. Dat vind ik heel moeilijk, want ik sta altijd om vijf of zes uur op. Dat doe ik al sinds mijn studententijd. Dus ik moet heel veel dingen anders gaan doen. Behalve dat het virus de regie van mijn leven heeft overgenomen een tijdje en dat ik langzaam aan het terugveroveren ben, moet ik wel bepaalde ingeslepen patronen veranderen. Nu doe ik een powernap overdag, want ik heb die rust nodig."
Het gaat goed
Nu is de burgemeester weer terug op zijn post. Wel maar voor een half jaar, want tijdens zijn ziekte heeft hij zijn afscheid aangekondigd. Broertjes bereikt namelijk de pensioenleeftijd van burgemeesters, dus hij moet stoppen. Maar leuk vindt hij dat niet. "Ik vind het altijd moeilijk om afscheid te nemen, dat had ik ook als hoofdredacteur van de Volkskrant. Ik doe graag wat ik doe en dat blijf ik graag doen. Ik ben een man die van verandering houdt, maar niet voor mezelf. Daarom vond ik het ook zo raar dat dat virus de regie over mijn leven overnam."
Het uitgebreide interview met burgemeester Pieter Broertjes over zijn ziekte en zijn naderende vertrek is komende zondag om 17.40 uur te zien op NH Nieuws. Daar vertelt de burgemeester onder meer dat hij het lastig vindt om Hilversum los te laten.