ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een derde minder inbraken dit jaar, maar ook inbrekers ontwaken na lockdown | NH Gooi
  • Thema Het weer
  • Woensdag 13 oktober 2021 om 16:46 | bijgewerkt: om 20:38 uur
  • Mark Arents

De inbraakcijfers zijn in de hele provincie fors gekelderd. Het totaal aantal inbraken van dit jaar tot nu toe ligt bijna een derde lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis. Met dank aan: de coronamaatregelen. Omdat we allemaal thuis zaten was het voor inbrekers minder aantrekkelijk om in te breken. Nu de strengste maatregelen van tafel zijn, wordt gevreesd dat het aantal inbraken weer toeneemt.

NH Nieuws

In totaal werd dit jaar tot nu toe 2.869 keer ingebroken in onze provincie. Over dezelfde periode vorig jaar waren dat 4.134 woninginbraken. "Dat zijn echt bijzonder lage getallen geweest het afgelopen anderhalf jaar", aldus Thijs Rösken van verzekeraar Interpolis. "Dat is wel echt een tijdelijk verhaal. We zien na versoepelingen dat zodra wij weer van huis gaan, het aantal inbraken ook weer toeneemt."

En juist de wintermaanden zijn traditiegetrouw aantrekkelijk voor inbrekers. "Waar in heel Nederland in de zomer zo'n 500 keer per week wordt ingebroken, gebeurt dat in de maand december meer dan duizend keer." 

Preventie

Met die kennis in het achterhoofd loopt agent Bert van den Tweel deze week door Hilversum, op zoek naar huizen die inbraakgevoelig zijn. "Open ramen, losse ladders, schuurtjes die openstaan, kortom allerlei zaken die het aantrekkelijk maken om in te breken", vertelt hij.

"Een ladder stond tegen een openstaand raam, maar de bewoners waren niet thuis"
bert van den tweel - politie hilversum

Bewoners die tijdens de preventieronde niet thuis zijn, maar wel wat te verbeteren hebben, krijgen netjes een flyer door de brievenbus. "Zorg er in deze donkere tijd voor dat de woning er bewoond uitziet. Inbrekers maken rondes door de wijk en een simpel lampje kan ze al afschrikken."

Toch komen ze ook situaties tegen waar directe actie nodig is om een eventuele inbraak te voorkomen. "Er stond ergens een ladder tegen een openstaand raam, maar de bewoners waren niet thuis. Hoe makkelijk is het dan om een woning letterlijk binnen te lopen."

Stijging

Zowel de politie als de verzekeraar voorzien een stijging in het aantal inbraken de komende periode. "Iedereen staat alweer in de file de hele dag, dus inbrekers kunnen ook dan rustig hun gang gaan", aldus Rösken van Interpolis.

"Misschien komt inbraak bijna nooit voor in je straat, maar wees je er bewust van dat het kan gebeuren", sluit agent Bert van den Tweel af.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren