ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hoe weet je zeker dat je de natuur niet verstoort? 3 tips van boswachter John | NH Gooi
  • Thema Natuur
  • Donderdag 06 januari 2022 om 11:00 | bijgewerkt: om 12:27 uur
  • Mark Arents

Het lijkt wel een nieuwe vuistregel: een lockdown staat gelijk aan veel meer natuurbezoek. Begin deze week sloeg boswachter Mirjam Hiep alarm bij Mark Rutte over de situatie die momenteel ontstaat in de Gooise natuur. Haar collega in het Goois Natuurreservaat, John Didderen, ratelt zo drie tips op waardoor jij zeker weet dat jij de natuur niet verstoort.

Boswachter John Didderen
NH Nieuws / Mark Arents

"De paden op, de lanen in, maar blijf dan ook op die paden", grapt hij vanuit het Spanderswoud nabij Hilversum. "Hier liggen tussen de paden bosvakken en ik weet zeker dat daar vossen, reeëen en dassen liggen te rusten. Als bijvoorbeeld een hond zo'n vak in rent, gaat het goed mis." 

Daarbij heeft John ook een goede tip om te weten of je een pad in mag of niet. "Kijk, als het pad zo smal is dat je voetje-voor-voetje achter elkaar moet lopen, dan is het niet bedoeld voor mensen. De natuur creeërt ook paden en soms denken mensen dat die kleine paadjes ook voor wandelaars of mountainbikers zijn."

Vuilnis

"Zorg daarnaast ervoor dat je geen troep achterlaat. We komen heel veel mondkapjes tegen die waarschijnlijk per ongeluk uit iemands zak zijn gevallen. Let er dus op dat zulke troep niet in de natuur blijft liggen. Ook als je even geen vuilnisbak tegenkomt, is de natuur geen plek om bijvoorbeeld je koffiebekertje weg te gooien."

Bekijk hieronder een video waarin boswachter John uitlegt hoe dicht de natuur op de wandelpaden leeft.

NH Nieuws

"Het is niet zo dat er te veel mensen in de natuur te zijn, maar het is dat er mensen komen die normaal nooit in de natuur zijn", vervolgt John. Daarmee luidt hij zijn laatste tip in: "Ken de spelregels. Als je ze kent en je houdt je daaraan, dan kunnen we heel veel bezoekers ontvangen."

Na zonsondergang

Zo mag je het Goois Natuurreservaat niet in na zonsondergang. "Sommige mensen willen na hun werk nu even buiten sporten, maar dat kan dus eigenlijk niet in deze gebieden. In de nacht foerageren (vinden en zoeken van voedsel, red.) de dieren hier en dan moet de natuur hier gewoon echt niet verstoord worden."

"Als je dus wat meer kennis over de natuur hebt, houd je je ook makkelijker aan de regels. Niemand wil bewust de natuur verstoren."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren