ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Excuses verwacht van burgemeester Hilversum voor niet melden 'moskeerapport' | NH Gooi

Excuses verwacht van burgemeester Hilversum voor niet melden 'moskeerapport'

  • Donderdag 06 januari 2022 om 12:34 | bijgewerkt: om 16:19 uur
  • Ingmar Meijer

Een krachtig excuus verwacht raadslid Henk Blok van burgemeester Pieter Broertjes voor het niet laten weten dat ook Hilversum onderzoek heeft laten doen naar netwerken binnen moslimgemeenschappen. Een 'tik op de vingers' is volgens hem gepast, omdat de burgervader de gemeenteraad heeft gepasseerd. Volgens de burgemeester zijn excuses niet nodig.

Islamitisch Centrum Al Amal aan de Minckelersstraat in Hilversum
Al Amal moskee in Hilversum|Mark Arents

Blok van de fractie van Hilversums Lokaal Belang is maanden later nog altijd 'not amused' over de handelswijze van Pieter Broertjes. Toen in 2017-2018 besloten werd onderzoek te doen naar islamitische netwerken in Hilversum, Huizen en Gooise Meren had de burgemeester dit moeten melden aan de gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente. Dat dit niet is gebeurd, neemt de politicus hoog op. 

"Als je zoiets beslist, dan ben bel je meteen de raad op en dan vertel je dat even. Als dat moet dan doe je dat in beslotenheid. En een paar maanden later meld je de uitkomsten van het onderzoek. Vergeet niet dat de burgemeester een wettelijke, actieve informatieplicht heeft naar de raad. Het is heel erg dat dit gebeurd is", legt Blok duidelijk uit. 

Broertjes meldt in een kort statement aan NH Nieuws dat hij afstand neemt van de beschuldiging. "Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en ben ik bevoegd bij bij verstoring daarvan of de vrees hiervoor op te treden. Excuses zijn dan ook niet nodig", luidt zijn reactie.

Moskeerapport NTA?

Onderzoeksbureau Nuance door Training en Advies (NTA) doet onder meer onderzoek naar radicale tendensen die een gevaar zouden kunnen zijn voor de samenleving. Dat varieert van extreemrechts tot jihadisme.

In opdracht van verschillende Nederlandse gemeenten, waaronder Gooise Meren, Hilversum en Huizen, heeft NTA netwerken binnen de moslimgemeenschappen in kaart gebracht. Hierbij zouden de NTA-medewerkers undercoverbezoeken aan moskeeën hebben gebracht. Het artikel van het NRC hierover in oktober 2021 leidde tot enorme ophef én bedreigingen van medewerkers van het bureau.

Pensioen

Wat Blok in ieder geval verwacht is een 'mea maxima culpa'. Ofwel: de burgemeester moet excuses maken voor het verzwijgen van dit onderzoek aan de raad. Blok realiseert zich dat Broertjes volgende maand met pensioen gaat, maar hij ziet dit meteen als duidelijke boodschap naar Gerhard van den Top; Hilversums aanstaande burgemeester. 

Op initiatief van de eenmansfractie bespreekt de Hilversumse politiek komende woensdag het onderzoek dat Hilversum jaren terug in samenwerking met Huizen en Gooise Meren heeft laten doen. Het raadslid wil van Broertjes weten hoe de drie tot dit onderzoek zijn gekomen en waarom de raad niet is ingelicht, al dan niet geheim.

De inhoud van het rapport komt woensdag niet ter sprake, omdat dit vertrouwelijk is en blijft. In deze analyse staat bijvoorbeeld informatie die 'de veiligheid van de staat zou kunnen schaden', schreef de burgemeester in oktober. 

Undercover

Een paar dagen na het artikel in het landelijk dagblad meldden de drie Gooise gemeenten zelf dat ook zij met NTA in zee waren gegaan, maar dat er hier niets was gebeurd dat niet door de beugel zou kunnen. Alles is in volle openheid gegaan en in samenwerking met onder meer de moskeebesturen, schreef Broertjes op 21 oktober in een brief.

Vanuit islamtische organisaties en moskeeën uit 't Gooi kwamen verklaringen die haaks staan op de bewering van de Hilversumse burgemeester. Van een openbaar onderzoek is helemaal geen sprake geweest, lieten zij bijvoorbeeld weten. Hun vertrouwen is beschaamd en van verder overleg met de gemeenten hoeven zij voorlopig niks te weten.