ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Crematoria overvol door nog onverklaarbare overlijdenspiek | NH Gooi
  • Regio Weesp
  • Dinsdag 11 januari 2022 om 16:00 | bijgewerkt: om 19:26 uur
  • Jessica Douma & Priscilla Overbeek & Doris van Baar

Sinds twee maanden krijgt uitvaartondernemer Monique Houtzager van In Memoriam Uitvaarten in Weesp twee keer zoveel overlijdensmeldingen binnen als daarvoor. Door een nog onverklaarbare overlijdenspiek zijn de crematoria in onze regio op dit moment overvol. Daardoor kan het voorkomen dat crematies niet plaatsvinden binnen de zes werkdagen die de Wet op de Lijkbezorging als maximum stelt.

uitvaartonderneming weesp overvol corona uitvaart
Monique Houtzager

"Dat betekent dat ik steeds vaker via de regionale GGD-arts en de burgemeester van de
gemeente uitstel moet aanvragen", vertelt Houtzager. Het uitstel varieert volgens Houtzager van een tot drie werkdagen. Hierdoor vinden uitvaarten soms pas, inclusief een weekend, tien dagen na het overlijden plaats.

"Van collega-ondernemers hoor ik niet anders. De toename van de huidige, onverklaarbare stijging van het aantal overlijdens betekent voor uitvaartbegeleiders een race tegen de klok. Sommige uitvaartondernemers maken werkdagen van meer dan twaalf uur. Want natuurlijk willen wij nabestaanden die ons benaderen zo goed mogelijk bedienen."

Oversterfte

Waardoor overleden er de afgelopen maanden meer mensen dan normaal? Cijfers bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat er inderdaad een piek is in het aantal sterfgevallen. Sinds begin augustus zou de sterfte boven de verwachte sterfte liggen en bijna elke week sprake zijn van oversterfte

UvA-hoogleraar Ruben van Gaalen, onderzoeker bij het CBS liet aan de NOS weten dat er enkele mogelijke oorzaken zijn. Coronadoden - als gevolg van het late boosteren - uitgestelde zorg en andere virussen zijn volgens hem de meest voor de hand liggende verklaringen.

Oorzaken

Ouderenorganisatie ANBO, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en twee academici roepen op tot nader onderzoek. Zo stelt een van de academici, gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg, dat er behoorlijk wat verwarring is over de oversterfte en de oorzaken ervan. Samen met hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester roept zij de overheid op om de niet beschikbare data openbaar te maken, om te kunnen analyseren waar de oversterfte vandaan komt en de mogelijke invloed van vaccinaties uit te sluiten

Bijwerkingen-instituut Lareb heeft tot nu toe 620 meldingen ontvangen van sterfgevallen na vaccinatie, maar het is niet duidelijk of het overlijden ook werkelijk door het vaccin komt. 

Tekst gaat door onder het artikel.

Voor uitvaartverzorging Van Vuure in regio 't Gooi was de decembermaand ongekend druk, vertelt Melissa Blauwendraat. "Het is sowieso altijd wel druk in deze periode, maar het was nu nog drukker dan normaal. We hebben nog geen mensen hoeven doorverwijzen."

Een bijkomende oorzaak van de vele aanmeldingen is de verbouwing van een crematorium in de buurt. "Wij moeten uitvaarten soms uitstellen. In deze drukke periode zitten er soms weleens 8 tot 10 dagen tussen het moment van overlijden en de dienst. Soms moeten nabestaanden zelf de uitvaart uitstellen, omdat bijvoorbeeld een familielid corona heeft."

Of de drukte het gevolg is van het coronavirus, is volgens Blauwendraat moeilijk te zeggen. Volgens haar is maar een klein deel aan de gevolgen van het virus overleden. Wel valt het volgens haar op dat de sterftetoename vooral te zien is onder de oudste generatie. 

"In deze drukke periode zitten er soms weleens 8 tot 10 dagen tussen het moment van overlijden en de dienst"
Melissa Blauwendraat, Uitvaartverzorging van vuure

Bij crematorium Yardenhuis in Schagen merkt locatiemanager Dorien de Bruijne eigenlijk weinig van de drukte elders in de provincie. "December is landelijk een drukkere maand geweest, maar we ervaren eigenlijk altijd het begin en het einde van het jaar als een drukkere periode."

Toch zijn de berichten van overvolle crematoria haar niet onopgemerkt gebleven. "Bij andere uitvaartondernemingen mochten nabestaanden de aula voor maximaal één uur huren en kregen zij slechts twee rouwbezoeken. Dat is hier gelukkig niet aan de orde geweest. Mensen moeten de tijd krijgen om afscheid te kunnen nemen. Wij hebben iedereen vooralsnog een uitgebreid afscheid kunnen bieden."

"Soms krijg ik zoveel aanvragen tegelijk dat ik nabestaanden helaas moet doorverwijzen naar een andere uitvaartondernemer"
Monique Houtzager - In Memoriam Uitvaarten

Wat de oorzaak ook mag zijn, duidelijk is dat de overlijdenspiek vervelende gevolgen heeft voor de nabestaanden, constateert uitvaartverzorger Monique Houtzager: "Soms krijg ik zoveel aanvragen tegelijk dat ik nabestaanden helaas moet doorverwijzen naar een andere uitvaartondernemer. Dat doe ik alleen in het uiterste geval, en alleen omdat ik anders mijn kwaliteit van werken niet meer kan garanderen. Gelukkig begrijpt men dat."

Omdat het nu overal druk is, kan het zomaar zijn dat nabestaanden meerdere uitvaartondernemers moeten bellen voordat de melding van overlijden van een dierbare wordt aangenomen. "Dat is natuurlijk verschrikkelijk.”

Coronaregels hebben grote invloed

De coronaregels hebben nu al bijna twee jaar grote invloed op de uitvaart en de periode erna. "Denk aan een beperking van het aantal genodigden op een uitvaartlocatie, de mondkapjes, de anderhalvemeter afstand, geen handen schudden, geen knuffels geven, geen afscheid op een gewenste horecalocatie. En daar komen de nare gevolgen van de oversterfte nog eens bovenop. Dat vind ik schrijnend", zegt Houtzager. 

"Vanzelfsprekend blijf ik met de nabestaanden meedenken hoe we, ondanks alle maatregelen en ontwikkelingen, een zo waardig en persoonlijk mogelijk afscheid kunnen organiseren.
Afscheid nemen kun je immers maar één keer goed doen en is belangrijk voor het
rouwproces dat daarop volgt."

Cijfers

Jolanda van Dijk is woordvoerder van de landelijke organisatie DELA, specialist in verzekeringen en uitvaartzorg, en bevestigt de landelijke drukte. "Wij ontvangen 15 tot 20 procent meer overlijdensmeldingen dan andere jaren. De cijfers van Noord-Holland liggen in lijn met de landelijke. Het grootste percentage sterft aan een natuurlijke dood, zoals aan de gevolgen van corona. Onder een onnatuurlijke dood verstaan we bijvoorbeeld overlijden door geweld of een verkeersongeluk. "

Verdere informatie die betere inzage biedt in het hoge sterftecijfer, zoals geslacht, leeftijd en specifieke doodsoorzaak, wordt niet bijgehouden via crematoria en uitvaartondernemingen vanwege de Wet op Privacy, verklaart Van Dijk.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren