ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Stichting Naarder Eng werkt aan juridische stappen om woontoren te voorkomen | NH Gooi

Stichting Naarder Eng werkt aan juridische stappen om woontoren te voorkomen

  • Zondag 16 januari 2022 om 10:08 | bijgewerkt: om 10:12 uur
  • Daan Visser

Stichting Naarder Eng is bezig met het voorbereiden van juridische stappen om de komst van de woontoren aan de Driftweg te voorkomen. Victor Nijenhuis van de stichting legt in de uitzending van de NH Gooi Zaterdag hun argumenten uit. 

NH Gooi Zaterdag - Stichting Naarder Eng bezig met juridische stappen om woontoren te voorkomen

In Huizen was het het nieuws van de week, de woontoren aan de Driftweg in Naarden heeft groen licht gekregen van de gemeente Gooise Meren. Saillant detail, het zijn de inwoners van Huizen die tegen deze woontoren aankijken. De Huizer politiek, bewoners en belangenorganisaties vielen over elkaar heen om hun ongenoegen te uiten, zo ook Stichting Naarder Eng. Die bereiden zich voor op juridische stappen om de bouw van de woontoren te voorkomen. We gaan het erover hebben met Victor Nijenhuis van de stichting.
Woontoren Driftweg Huizen
Woontoren Driftweg Huizen|Gemeente Gooise Meren

'Een turbulente en roerige week', dat is de beste manier waarop Nijenhuis het verloop van deze week kan omschrijven. Dat begon toen maandagavond groen licht werd gegeven aan de bouw van de woontoren. 

'Heleboel gaten'

De voornaamste reden voor de juridische stappen zijn de omissies die volgens de stichting in het bestemmingsplan zitten. "Daar zitten een heleboel gaten in", zegt Nijenhuis. Zo noemt hij de omissie in de planning bijvoorbeeld op het gebied van hoogte. "Op nieuwbouw staat geen maat in dit bestemmingsplan. De enige maatvoering is dat bij deze bestemming de hoogte van 6,5 meter zijn met een dakhoek tussen de dertig en zestig graden."

NH Nieuws

Verder zou er voor omwonenden van zowel Gooise Meren als Huizen weinig tot geen mogelijkheden zijn geweest om bezwaar aan te tekenen. Ook de hoogte was een onaangename verrassing. De oorspronkelijke eigenaar van de grond heeft een bouwmogelijkheid aangevraagd en gekregen om een villa op te zetten.

De norm voor bebouwing is vastgelegd op anderhalve bouwlaag met een kap, dat is de maximale hoogte van een rijtjeshuis", legt Nijenhuis uit. "Dan verwacht je als burger zoiets zal krijgen, maar nu is er zonder participatie en ruggespraak een gebouw van 36 meter hoog goedgekeurd." 

Nijenhuis zegt dan ook veel medestanders te hebben. "Niemand is hier echt verheugd over. We hebben overlegd met andere partijen die dit gaan aanvechten en een stap naar de rechter gaan maken. 

Luister het hele interview terug via deze link