De kans is groot dat de gemeente Hilversum terug moet naar de tekentafel met de plannen voor het Oosterspoorplein. Spoorwegbeheerder ProRail is met de onverwachte mededeling gekomen dat zij in de toekomst toch meer ruimte nodig meent te hebben voor reizigers, waardoor Hilversum moet gaan kijken naar een andere invulling van de gewenste entree van het station aan de oostkant.

Het college van burgemeester en wethouders meldt dat ProRail eind vorig jaar een zienswijze heeft ingediend toen de ontwerpstructuurvisie Bruisend Hart (het Oosterspoorplein en omgeving) ter inzage lag. ProRail is nu tot het inzicht gekomen dat zij in de toekomst toch meer ruimte nodig heeft op station Hilversum, om de groei van de reizigersaantallen op te kunnen vangen. “Dit zou consequenties kunnen hebben voor een deel van de beoogde bebouwing in het Bruisend Hart”, schrijven B en W.
Onverwacht
De mededeling van ProRail kwam als een donderslag bij heldere hemel. Afgelopen zomer was de voorspelling nog heel anders. Uitbreiding van het station aan de oostkant was niet nodig. Het aantal reizigers zou zeker tot aan 2040 goed konden worden opgevangen, aldus de spoorwegbeheerder toen. Op basis van deze informatie is mede het plan Groen Plein naar de gemeenteraad gegaan.
Inmiddels hebben de twee partijen al met elkaar om de tafel gezeten. De gemeente en ProRail proberen nu de eventuele gevolgen in beeld te brengen en zijn in gesprek over welke stappen zij gezamenlijk kunnen zetten. In een volgend raadsvoorstel geeft het college hier meer informatie over.
Opknappen stationsgebied
Hilversum is bezig met het opknappen van het stationsgebied. Het hele gebied, aan beide kanten van station, krijgt een flinke facelift. De versteende pleinen moeten zo rond 2030 aantrekkelijke verblijfplekken zijn. Inmiddels is de herinrichting aan de centrumkant - een plan dat Hilversum 49 miljoen euro kost - voorzichtig gestart.
Miljoenen
Het Bruisend Hart, het stationsplan aan de oostkant, heeft een eigen traject. De gemeente wil het Oosterspoorplein, dat eigendom is van de NS, en het gebied Larenseweg, Kleine Drift en Zuiderweg in zijn geheel opknappen. Hilversum heeft miljoenen uitgetrokken om 55 panden te kunnen kopen in de drie genoemde straten en heeft plannen gemaakt voor het Oosterspoorplein met plek voor woningen, horeca en een ondergrondse fietsenstalling.
De twee voorstellen die de revue gepasseerd zijn, konden steeds rekenen op stevige kritiek van een deel van de omwonenden. De gemeente heeft meerdere keren gevraagd aan de inwoners welke ideeën zij hebben voor het plein, maar hun inbreng zagen zij in de gepresenteerde plannen niet of amper terug. Ondanks deze hardnekkige zorgen ging de Hilversumse politiek vorig jaar akkoord met de voorkeursvariant 'Groen Plein'.
Lees ook
-
Wethouder Voorink herkent zich niet in kritiek over participatie Oosterspoorplein
Zaterdag 17 april 2021 om 19:47 -
Omwonenden niet te spreken over plannen gemeente voor Oosterspoorplein
Zaterdag 10 april 2021 om 12:37