ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bussumse 'rotte kies' De Vonk moet door een ander hersteld worden | NH Gooi

Bussumse 'rotte kies' De Vonk moet door een ander hersteld worden

  • Dinsdag 01 februari 2022 om 10:24
  • Ingmar Meijer

Als het Bussumse 'beeldbepalende pand' De Vonk een rotte kies is, dan vindt de meerderheid van de lokale politiek dat de tand gered moet worden. Niet door de gemeente zelf, maar de opknapklus komt dan voor rekening van een andere partij, die dan het zelf gerestaureerde gebouw dan wel 25 jaar lang gratis mag gaan gebruiken. 

De Vonk Nassaulaan
De Vonk aan de Nassaulaan. |NH Nieuws / Mark Arents

Eindelijk lijkt er dan duidelijkheid te komen over de toekomst van De Vonk op de kop van de Nassaulaan, in het centrum van Bussum. Al vele jaren loopt de discussie of dit inmiddels verloederde pand nu tegen de vlakte moet of bewaard moet blijven. Met dank aan de vier coalitiepartijen blijft het veelbesproken pand in ieder geval voor een kwart eeuw behouden. 

Wethouder Nico Schimmel kan rekenen op de steun van Hart voor BNM, D66, VVD en GroenLinks. Dat betekent dat de gemeente op zoek gaat naar een derde partij die het in verval geraakte gebouw gaat opknappen en daarna mag gaan bestieren. Het pand blijft in eigendom van de gemeente. Dan houdt Gooise Meren grip en dat is belangrijk als over een kwart eeuw een verdiept spoor wellicht echt kansrijk wordt.

Stevige opknapklus

In eerste instantie was het idee dat de gemeente zelf de portemonnee zou gaan trekken om De Vonk weer in goede staat te brengen. Uit onderzoek blijkt dat het prijskaartje ver boven de bedachte 1,5 miljoen euro uitkomt. De schatting is nu dat deze stevige opknapklus zo'n 2 tot 3 miljoen euro gaat kosten. Als tegenprestatie mag de initiatiefnemer het pand dan wel 25 jaar exploiteren. 

Diverse partijen en ook de ondernemersvereniging in Gooise Meren vinden dit geen stijl. Op deze manier probeert de gemeente het eigen probleem door een ondernemer op te lossen. "Waarom kan een ondernemer De Vonk wel rendabel maken, maar de gemeente niet?", luidde een vraag aan Schimmel. 

Noten op de zang

De wethouder noemt het een creatieve oplossing en laat weten dat zich al genoeg belangstellenden hebben gemeld om met De Vonk aan de slag te gaan. Aan wie dit pand gegund wordt, hangt af van het gepresenteerde ondernemersplan. Gooise Meren heeft nogal wat noten op de zang, zoals diverse duurzaamheidseisen en het verbeteren van de vitaliteit van deze plek en het centrum. 

De oppositie ziet veel gevaarlijke beren op de weg. Naast de strenge eisen van de gemeente, die ondernemers zouden kunnen afschrikken, ziet een deel van de partijen liever dat de gemeente het pand verkoopt en een terugkoopregeling in het contract opneemt. Een ondernemer investeert liever in zijn eigen pand dan dat in van iemand anders is de redenatie. Ook zou de raad geen inspraak meer hebben over het vervolgtraject. Het gunningsproces kan nadelige financiële gevolgen hebben voor de gemeente.

Nare historie

Bij de vier coalitiepartijen vinden ze het belangrijk dat De Vonk behouden blijft. Bussum heeft een nare historie met het slopen van historische gebouwen. Die vlieger gaat hier niet op. Daarnaast bespaart Gooise Meren ruim 1,3 miljoen, omdat de gemeente het pand zelf niet hoeft op te knappen. Die euro's kunnen mooi aan ander zaken worden besteed.

Overigens is de kogel nog niet helemaal door de kerk. In de raadsvergadering van februari moet de politiek akkoord gaan. Gezien de verhoudingen in de digitale bijeenkomst van afgelopen week is de kans klein dat het licht niet op groen gaat voor De Vonk.