ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise gemeentes vergaderen over Russisch gas: direct stoppen lukt gewoon niet | NH Gooi

Gooise gemeentes vergaderen over Russisch gas: direct stoppen lukt gewoon niet

  • Vrijdag 04 maart 2022 om 14:22 | bijgewerkt: om 14:30 uur
  • Maud Hekman & Stans van den Broek

De gemeentes in 't Gooi gaan samen om de tafel om mogelijk het contract met de Russische gasleverancier Gazprom te verbreken. Dat werd duidelijk na een gezamenlijke vergadering vanmorgen. Per direct stoppen lukt nog niet, bleek uit diezelfde vergadering.

Gazprom pijpleidingen
Gasleidingen van Gazprom ter illustratie|Adobe Stock

De kwestie Gazprom stond tijdens de vergadering van de Gooise wethouders niet op de agenda, maar toch voelde iedereen de noodzaak om van gedachten te wisselen. Hoewel de gemeenten de contracten individueel hebben afgesloten en de meningen hierover nog verdeeld zijn, willen ze toch gezamenlijk optrekken.

De gemeentes willen voornamelijk duidelijkheid over de eventuele consequenties bij het vroegtijdig beëindigen van de overeenkomsten. Als dat is uitgezocht komen ze met een collectief statement. 

Verzet gemeenten

Vanuit verschillende gemeentes is er wel veel verzet tegen het Russische gasgebruik in 't Gooi. Zo schreef het college van Hilversum woensdag een brief aan de raad naar aanleiding van vragen over een petitie. In de brief staat dat gemeente Hilversum een groot ongemak voelt bij het huidige contract met Gazprom. Niet alleen door de momentele oorlog in Oekraïne, maar ook door het neerhalen van vlucht MH17.

Volgens wethouder Arno Scheepers (VVD Hilversum) moet er in de toekomst beter onderzoek worden gedaan naar bedrijven en hun achtergrond: “Vooral kijkend naar hoe zij omgaan met mensenrechten. In 2021 was de Krim ook al geannexeerd.”

Dinsdag werd er in gemeente Eemnes al unaniem een motie aangenomen om het energiecontract met Gazprom te verbreken. Wethouder Wilma de Boer (PvdA) laat weten dat ze koste wat kost van het Russische gas af wil, ongeacht de financiële consequenties. “Principes mogen geld kosten. In tijden van oorlog gelden er andere regels. Nood breekt wet.”

Waarom is het zo lastig?

Donderdag maakte Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bekend dat het lastig wordt Russisch gas volledig te weren. Volgens hen is het juridisch mogelijk, maar dat betekent niet dat het daarmee van de Nederlandse markt verdwijnt.

Alle energieleveranciers kopen gas op een virtuele internationale markt, waaronder dus ook Rusland. Volgens lokale overheden blijkt het niet mogelijk de Nederlandse tak af te sluiten van deze gezamenlijke aanbesteding. Willen energieleveranciers en gemeenten van het Russisch gas af, dient de Europese Unie regels op de gasmarkt aan te passen. Gemeenten kunnen dat niet zelf. 

Gezamenlijke aanbesteding

In 2021 heeft Gooi en Vechtstreek een collectieve aanbestedingsprocedure gedaan voor aardgas. Gazprom won doordat ze als beste uit de bus kwam, iedere gemeente sloot daarna individueel een contract met de Russische gasleverancier af.

De regiogemeenten kopen al jaren gezamenlijk energie in voor verwarming en warmwatervoorzieningen voor onder andere gemeentelijke gebouwen, straatverlichting en stoplichten.