ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Documentaire: SC 't Gooi door oorlog verscheurd, door Cruijff heropend en door vrouwen gered | NH Gooi
  • Zondag 01 mei 2022 om 18:04 | bijgewerkt: maandag 02 mei 2022 om 16:29 uur
  • Arend de Geus

Liefde voor voetbal zorgde in 1905 voor de oprichting van (toen nog) HFC Rapiditas. Nu, 117 jaar later, leidt diezelfde liefde tot een documentaire over de nog altijd levende club. Liefde én een beetje toeval. Want als clubarchivaris Hans Swierstra niet een herinneringsboek in de hand had gedrukt van filmmaker Maurice Ramaekers, dan was 'SC 't Gooi, een bewogen geschiedenis' er wellicht nooit gekomen.

Filmposter SC 't Gooi
SC 't Gooi - een bewogen geschiedenis Maurice Ramaekers

Het is de dochter van Ramaekers, die ervoor zorgt dat hij betrokken raakt bij SC 't Gooi. Zij gaat daar voetballen en hij neemt wat vrijwilligerstaken op zich. Daardoor krijgt hij ook contact met de 83-jarige Swierstra. Hij heeft al een leven lang zijn hart verpand aan de club en wakkert door zijn verhalen de interesse bij Ramaekers aan: die historie moet worden vastgelegd. Maar nu uit de mond van de bevlogen clubarchivaris.

De geschiedenis van de club loopt parallel aan het ontstaan van het competitievoetbal in Nederland. HFC Rapiditas begint als lokaal clubje, opgericht door tieners en spelend op graslandjes van boeren. Als ze zich aanmelden bij de voetbalbond, moet de naam veranderen, want daar staat al een Rapiditas ingeschreven. Vanaf dat moment heet de club HVV 't Gooi, wat later verandert naar SC 't Gooi.

"Kijk daar heb je Cruijff... die verlichting daar boven hem heb ik nog opgehangen"
Maurice Ramaekers - SC 't Gooi

Niet alleen raakt de documentaire het ontstaan van het betaald voetbal, ook andere ontwikkelingen zijn met de lokale club verweven. Zo is er een voorzitter met een wel heel bekende naam: John de Mol, de vader van de huidige mediaman. En de Hilversumse architect Dudok ontwierp de tribune. Een cadeau zijn de beelden van een nog piepjonge Johan Cruijff, die het dan net opgeleverde terrein komt openen. Het levert een prachtig tijdsbeeld op.

Tribune Sportpark Hilversum
Tribune Sportpark Hilversum, ontworpen door architect W.M. Dudok Mauri

Een sombere periode in de geschiedenis van de club zijn de oorlogsjaren. De Hilversumse NSB-burgemeester Ernst von Bönninghausen verbood Joden aanwezig te zijn op het sportpark. Uit solidariteit zegden veel leden op. Op de club spelen de vier broers Cohen. Drie van hen spelen in het eerste elftal. Zij duiken onder. Op Nathan Cohen na; hij geeft gehoor aan de meldplicht en stapt met z'n koffer op de trein naar Polen. Hij keert niet meer terug.

Kijk hier het deel van de documentaire over de oorlogsjaren:

NH Nieuws

Het sportieve hoogtepunt van de club wordt bereikt in 1959. Dan behaalt SC 't Gooi het kampioenschap. In originele opnamen is te zien hoe dat door juichende supporters op het veld en daarna in Hilversum wordt gevierd.

Vrouwenvoetbal

Het gaat een periode wat minder, maar de introductie van het vrouwenvoetbal leidt ertoe dat SC 't Gooi opleeft. Volgens Swierstra is het de redding van de club; momenteel voetballen er meer vrouwen en meisjes dan mannen en jongens.

Bekijk hieronder de hele documentaire:

NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren