ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Weespers redden hun eigen stadsfeest: geldtekort door hogere kosten snel opgelost | NH Gooi
  • Thema Het weer
  • Woensdag 27 juli 2022 om 18:32
  • Sjoerd Stoop

Weespers kunnen over pakweg een maand weer losgaan op hun eigen Sluis-en-bruggenfeest. Twee jaar lang was er door de coronacrisis geen feest en ook nu was het nog maar de vraag of het driedaagse stadsfestijn door zou gaan, omdat de organisatie te maken heeft met veel hogere kosten dan eerdere jaren. De Weespers brengen het geld tekort zelf op. 

Weesp Sluis-en-bruggenfeest
Weesp Sluis-en-bruggenfeest Sluis-en-bruggenfeest

Weesp loopt al jarenlang elk jaar warm voor het traditionele stadsfeest en nu er geen coronamaatregelen meer gelden, was er al snel de hoop dat het feest weer eens door zou gaan. De mensen achter het feest hadden dezelfde hoop, maar kwamen onverwachte problemen tegen. 

Torenhoge kosten

Het voornaamste probleem: de fusie van Weesp eerder dit jaar met Amsterdam. De gemeentelijke kosten die het feest de afgelopen jaren maakte, zijn een schijntje van de kosten die Amsterdam rekent voor vergunningen. Zo betaalt het Weesper feest onder Amsterdamse vlag ongeveer het dubbele aan kosten voor ehbo. En dat zijn niet de enige hogere kosten: ook de torenhoge inflatie helpt niet mee.

Een andere tegenslag: sponsors betalen minder. Dat heeft alles te maken met de nasleep van de coronacrisis. "De vaste sponsors, veelal Weesper ondernemers, hebben een zware coronaperiode achter de rug. Daardoor kunnen ze hun vaste sponsorbedrag niet meer volledig betalen", vertelt Pieter Kors van de organisatie.

"Het is erg mooi om te zien hoe Weespers het feest een warm hart toedragen en zo willen helpen om het door te laten gaan"
Pieter Kors van het SLuis-en-bruggenfeest

Weespers geven gul 

Het feest komt door alle tegenvallers zo'n 7.500 euro te kort. Daarom heeft de feestorganisaties Weespers zelf gevraagd om een steentje bij te dragen en een bedrag te doneren. Met dat bedrag kan het feest niet alleen doorgaan, er kan ook een leuke opening geregeld worden, er komt een verenigingenmarkt, een braderie, een rommelmarkt en speelplezier voor kinderen. 

De oproep heeft succes: Weespers laten het zich geen twee keer zeggen en doneren flink. Er is geen week nodig geweest om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. De bedragen van vijf tot vijftig euro vlogen de organisatie de afgelopen dagen om de oren. Een onbekende donateur stortte zelfs meer dan duizend euro. "Dat is echt fantastisch", jubelt Kors. 

Toch vond het feest het erg moeilijk om stadsgenoten te vragen de portemonnee te trekken. "Het voelt gek om onze hand op te houden, want we hebben het altijd zelf kunnen regelen. Maar we willen dat het feest doorgaat, dus we moesten wel. Dat het dan ook zo goed werkt, is echt geweldig. Het is erg mooi om te zien hoe Weespers het feest een warm hart toedragen en zo willen helpen om het door te laten gaan. Daar zijn we echt onwijs trots op."

Feest gaat door, maar...

Met de gulle giften van Weespers is het Sluis-en-bruggenfeest voor deze zomer gered. Het laatste weekend van augustus barst het feest los, dat staat nu onomstotelijk vast. Toch is de organisatie er niet helemaal. 

Het zou het feest namelijk goed uitkomen als er nóg eens 7.500 euro opgehaald wordt. De crowdfunding blijft dan ook openstaan. "Als we ook dat bedrag hebben, kunnen we het feest organiseren zoals we echt willen dat het is. Nu hebben we een feest dat doorgaat, maar nog wel zonder franje. We zouden het feest onder meer graag nog afsluiten met de bekende vuurwerkshow. Daarvoor en voor wat andere activiteiten hebben we nog geld nodig. We hebben goede hoop dat dat goed komt."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
Net gemist?

All Inclusive

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren