ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Sloop en nieuwbouw op Blaricums ziekenhuisterrein niet per se beter dan hergebruik | NH Gooi

Sloop en nieuwbouw op Blaricums ziekenhuisterrein niet per se beter dan hergebruik

  • Donderdag 28 juli 2022 om 13:19 | bijgewerkt: om 13:20 uur
  • Sjoerd Stoop

Het staat niet onomstotelijk vast dat sloop en nieuwbouw van het Blaricumse ziekenhuisgebouw van Tergooi goedkoper en duurzamer is dan verbouw en hergebruik van het pand. Dat oordeelt de gemeente Blaricum na onafhankelijk onderzoek. 

Het Tergooiziekenhuis in Blaricum
Het Tergooiziekenhuis in Blaricum|Tergooi

Er wordt gekeken naar de toekomst van het ziekenhuisterrein, omdat het ziekenhuis Blaricum volgend jaar verlaat. De twee vestigingen van het Tergooiziekenhuis worden samengevoegd en betrekken een nieuw ziekenhuis in Hilversum. 

Zodra het ziekenhuis vertrekt, moet het ziekenhuisterrein op de schop. Projectontwikkelaar Inspire Real Estate heeft plannen om er straks onder meer zorgwoningen te bouwen. Blaricum heeft als voorwaarde gesteld dat dat grotendeels gebeurt door het ziekenhuispand te behouden en om te bouwen. 

Lees ook

De projectontwikkelaar ziet dat minder zitten. Het stelt dat het veel beter is om het ziekenhuispand te slopen en nieuwbouw neer te zetten. Dat zou niet alleen goedkoper zijn, maar uiteindelijk ook duurzamer. Daar komt nog eens bovenop dat het behoud van het pand volgens de bouwer andere nadelen heeft. Het zou moeilijk zijn om alles goed te hergebruiken. Zo zou het onder meer erg lastig zijn om de kelder om te bouwen tot parkeergarage.

De bouwer heeft de gemeente gevraagd om de teugels wat te laten vieren en de strenge eisen wat los te laten. 

Blaricumse twijfels

Blaricum twijfelt aan de argumenten van de bouwer en besloot afgelopen voorjaar om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de scenario's op het ziekenhuisterrein. 

Het onderzoeksbureau veegt de bewering dat de sloop van het gebouw beter voor het milieu is dan het ombouwen en hergebruiken meteen van tafel. Als het gebouw wordt gesloopt en als er opnieuw gebouwd wordt, zorgt dat volgens de berekeningen voor meer dan twee keer zoveel uitstoot dan als dat het gebouw verbouwd en hergebruikt wordt. 

Daarnaast klinkt er ook kritiek op de andere beweringen van de projectontwikkelaar. Volgens de onderzoekers is het gebouw, met soms wat creativiteit, prima her te gebruiken en zou ook de kelder omgebouwd kunnen worden. 

De onderzoekers verwijten de projectontwikkelaar dat het te veel kijkt naar de beperkingen en de nadelen en niet naar de voordelen van hergebruik. De onderzoekers komen maar tot één conclusie: verbouwen en hergebruiken is echt niet slechter dan slopen en nieuw bouwen. 

Hoe nu verder

Wat er nu verder gaat gebeuren, blijft nog even afwachten. Hoewel het onderzoek aantoont dat verbouwen en hergebruik wel degelijk beter zou kunnen zijn dan slopen en nieuw bouwen, wil dat niet zeggen dat de gemeente meteen nee gaat zeggen tegen eventuele sloop en de projectontwikkelaar dus niet tegemoet komt. Beide scenario's worden nog eens goed bekeken. Wel kan de projectontwikkelaar een stevig gesprek verwachten. 

Blaricum stelt dat het nog eens goed gaat kijken naar de eisen die het destijds zelf heeft gesteld aan de plannen voor het ziekenhuisterrein. Na de zomer praat de gemeenteraad er verder over.