ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizer wethouder verwacht dat Gooise Meren definitief streep zet door woontoren, tot frustratie van de bouwer | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Maandag 08 augustus 2022 om 12:30 | bijgewerkt: om 12:32 uur
  • Sjoerd Stoop

Huizer wethouder Roland Boom verwacht dat buurgemeente Gooise Meren - na alle ophef - definitief een streep zet door de bouw van de omstreden woontoren op de grens van Naarden en Huizen. Tot verbazing van bouwer Jerry Goossens, de man achter de woontoren. "De wethouder moet helemaal niet op de stoel van een ander gaan zitten. Wat hij wil kan ook helemaal niet", zegt Goossens stellig. "Dit is Nederland op z'n kop." 

Woontoren Driftweg Huizen
NH Nieuws

De strijd om de omstreden woontoren woedt al twee jaar en gaat ook de komende tijd onverminderd door. De buurt vreest dat haar uitzicht verpest wordt, natuurbeschermers noemen het een aanslag op de natuur en allebei zeggen ze dat het plan volgens hen niet past en bovenal niet mag. 

De gemeente Gooise Meren, op wiens grondgebied de woontoren moet komen, verleende begin dit jaar ondanks alle protesten toch een vergunning. Een vergunning die twee weken geleden werd verscheurd om een vormfout van de gemeente zelf.

De woontoren op de grens van Naarden en Huizen is al vanaf het begin omstreden. Laat je hier binnen een minuut bijpraten waarom. Tekst gaat door onder de video.

NH Nieuws

Plan tegengaan

Huizen ziet het intrekken van de vergunning als de ultieme kans om het bouwplan helemaal tegen te gaan. De bal daarvoor zou bij de gemeente Gooise Meren liggen en hoe dat werkt, is een beetje technisch. De gemeente zou kunnen besluiten om het geldende bestemmingsplan te gaan vernieuwen, waarmee het nieuwe en strengere eisen zou stellen aan wat er wel en niet gebouwd kan worden op de grond.

Dat is een lang proces. Doorgaans geldt er vooraf een soort van 'voorbescherming', waarmee er geen enkele vergunning meer wordt verleend totdat het nieuwe bestemmingsplan klaar is. Gooise Meren deed dat de afgelopen jaren wel vaker om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Zo werd er zo'n zogeheten voorbereidingsbesluit genomen om tegen te gaan dat de groei van Speelpark Oud Valkeveen uit de hand zou lopen en de gemeente de tijd had om te kijken naar een aangepast bestemmingsplan. 

"De gemeente kan de spelregels niet veranderen als het spel al gespeeld wordt. Dat zou wel heel raar zijn"
Projectontwikkelaar Jerry Goossens

Ongepast

Huizen mikt daar nu dus op. "Wij vonden dit bouwplan ongewenst en ongepast en dat vinden wij nog steeds. Wij gaan ervan uit dat, gezien de reacties vanuit de fracties in Gooise Meren, dat ook het standpunt is van de politiek in Gooise Meren. Wij verwachten dat Gooise Meren planologische beschermingsmaatregelen gaat nemen, zoals een voorbereidingsbesluit en vervolgens aanscherping van het bestemmingsplan", reageerde Huizer wethouder Roland Boom afgelopen week tegen NH Nieuws. Om daar aan toe te voegen dat Gooise Meren dat besluit volgens hem wel 'met de grootste mogelijke spoed moet nemen'. 

De woorden van wethouder Roland Boom zorgen voor grote verbazing bij bouwer Jerry Goossens. "Dat je iets niet leuk vindt, snap ik. Maar zo je zin doordrammen is wel erg treurig. Het wordt voor mij pijnlijk duidelijk dat de wethouder doorheeft dat wat ik wil doen, gewoon mag. Waarom zou hij anders op deze manier proberen het plan te stoppen?", vraagt Goossens zich hardop af. "Echt ongekend."

Echt ondenkbaar

Daar komt nog eens bovenop dat Goossens stelt dat wat wethouder Roland Boom wil bereiken niet eens mag. "De gemeente kan de spelregels niet veranderen als het spel al gespeeld wordt. Dat zou wel heel raar zijn. De wethouder heeft zich aan de wet te houden, de naam zegt het al. Als de wet - in dit geval een bestemmingsplan - zegt dat iets kan, dan kan het gewoon. Hij kan dan niet opeens gaan roepen dat hij verwacht dat een andere gemeente iets moet stoppen. Dat is voor mij echt ondenkbaar in Nederland. Dat is hetzelfde als een politieagent in de media roept dat je mag inbreken. Dit is voor mij Nederland op zijn kop."

"Als iets mag dat je eigenlijk toch niet ziet zitten, dan is dat vervelend. Maar als het mag en kan, dan kan het"
Projectontwikkelaar Jerry Goossens

Goossens noemt het dan ook 'onethisch' dat de gemeente Huizen zo tegen het bestemmingsplan aan schopt. "Zo'n bestemmingsplan is er niet voor niets en komt niet zomaar tot stand. Een gemeente gaat niet over één nacht ijs, daar wordt tot in de details over nagedacht. Destijds zijn er voorwaarden vastgelegd over wat er wel en niet gebouwd mag worden op dit stuk grond. Als iets mag dat je eigenlijk toch niet ziet zitten, dan is dat vervelend. Maar als het mag en kan, dan kan het. Dat je het niet leuk vindt, is logisch. Maar het is niet anders. Leg je er dan gewoon bij neer."

Meer dan zes jaar werk

Goossens benadrukt meer dan zes jaar te hebben gewerkt aan de bouwplannen op het stuk grond. "Dat zo'n wethouder dan zoiets zegt, diskwalificeert voor mij al het werk dat ik de afgelopen jaren netjes heb gedaan."

Want dat is wat Goossens het meest wil benadrukken: hij heeft van het begin af aan alle processen netjes doorlopen. Al vanaf het moment dat hij de grond kocht. "Het zou wel onwijs dom zijn als je een stuk grond koopt waarvan je niet weet of hetgeen dat je wil ook daadwerkelijk mag", vertelt de bouwer. "Vanaf het eerste moment heb ik daarom contact gehad met toen nog de gemeente Naarden en de provincie Noord-Holland. We hebben heel veel gesproken en ik heb onderzoeken - zogeheten quick scans - laten doen en betaald om te controleren of wat ik wil echt mag. Dat bleek het geval."

Eigen wereld

Het verhaal gaat nog verder: de kritiek op het plan van Goossens gaat nu vooral over de hoogte, terwijl hoogbouw eerst helemaal niet het doel was. "Het allereerste plan was voor laagbouw, futuristische ei-vormige woningen. Van dat plan wist ik van tevoren dat het buiten het door het bestemmingsplan bepaalde bouwvlak zou vallen. We hebben toen gekeken of we van het bestemmingsplan af konden wijken, want dat vond ik ook het mooiste. Je zou dan daar tussen de bomen in een compleet eigen wereld staan en, dat vind ik ook heel belangrijk, het zou niet opvallen vanaf de buitenkant. Er was al een intentieovereenkomst met de gemeente voor een heel nieuw bestemmingsplan. Ik heb dus wel echt ook risico genomen, want dat had ook kunnen betekenen dat ze het bestemmingsplan zo zouden dichttimmeren dat ik helemaal niks mocht. Het was een heel proces, maar uiteindelijk bleef men er bij dat het huidige bestemmingsplan zou blijven gelden en dat ik me aan het bouwvlak moest houden", aldus de bouwer.

Tot 65 meter

"En dat betekende dus uiteindelijk dat ik met het plan toch de hoogte in moest. Volgens het bestemmingsplan mag ik daar zelfs tot 65 meter hoogte bouwen. Dat moet je daar helemaal niet willen. Met de hoogte de we nu hanteren kan ik veel meer leven, omdat dat ook de hoogte van de bomen is. Dat hebben we heel bewust gedaan. Daar komt bij dat dit natuurlijk geen toren is. Hoe hoger het gebouw komt, hoe spitser en smaller het wordt. Met dat smalle stukje bovenin kan ik verder ook helemaal niks. Dat geeft ook wel aan dat het me niet gaat om de massa, maar om het ontwerp. Het is nu als een soort kerstboom. Met al het groen is het gebouw zelf ook net een boom. Het blijft onopvallend op die plek en daarmee past het dus heel goed", luidt zijn verdere uitleg.

Het ontwerp van het eerste bouwplan van Goossens. Tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

Wat Goossens met het opsommen van de hele procedure tot nu toe eigenlijk duidelijk wil maken: "Ik heb alle betrokken instanties vanaf het eerste moment uitvoerig gesproken. Ze weten van het plan, hebben meegedacht. Alle procedures hebben we netjes doorlopen", betoogt hij. 

Nieuwe technieken

En om daar aan toe te voegen: ook Huizen heeft contact met hem gehad. "Toen het plan meer dan twee jaar geleden echt concreet werd, heb ik ook contact opgenomen met wethouder Roland Boom van Huizen. Ik heb hem verteld waar ik mee bezig was, wat ik voor ogen had. Hij heeft alles gehoord. Sterker nog: ik heb hem zelfs verteld dat ik een plan had om de naastgelegen wijk helemaal te verduurzamen door ze te laten aansluiten om het systeem van mijn gebouw. Met nieuwe technieken is er heel veel mogelijk. Hij heeft er nooit interesse in getoond", vertelt Goossens. Hij wijst op verschillende app-berichten en mails naar de wethouder. 

Het eerste concretere ontwerp van Goossens waar veel ophef over ontstond. Tekst gaat door onder de foto.

Woontoren Driftweg
NH Nieuws

Krokodillentranen

Dat Huizen nog steeds volhoudt overvallen te zijn door het bouwplan van Goossens, steekt hem. "Dat zijn echt krokodillentranen", lacht hij. "Dat het uit de lucht kwam vallen is gewoon pertinent niet waar. Ik heb het gevoel dat de wethouder dat vooral volhoudt om er bij de inwoners goed op te staan. Verder klopt het namelijk voor geen meter."

Dat de wethouder nu aandringt dat buurgemeente Gooise Meren 'met spoed' stappen onderneemt om de woontoren alsnog tegen te houden, is voor Goossens nogmaals het teken dat hij het aan het rechte eind heeft met zijn plan en dat zijn plannen door kunnen gaan. "Waarom zou de wethouder zo'n klemmende oproep doen als hij zeker van zijn zaak is als hij zegt dat mijn plan niet in het bestemmingsplan past? Dat antwoord lijkt mij wel duidelijk", betoogt Goossens. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren