In de strijd tegen het woekerende fonteinkruid op de randmeren is een nieuw middel ingezet: een enorme maaimachine met een zeven meter breed ponton met enorme messen. Dit apparaat moet de wateren bevrijden van de waterplant en vaart op dit moment over het Gooimeer.
De machine komt uit de koker van Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. Een zeven meter breed ponton is voorzien van een maaibalk met messen. Het gemaaide kruid wordt op een ijzeren loopband opgevangen en daarna met een hooivork op een grote stapel gelegd.
Dit apparaat wordt weer vooruit gevaren door viskotter HK3 Aaltje. Een varende grasmaaier dus. Het geknipte fonteinkruid wordt naar een hovenier gebracht waar het wordt gemengd met ander tuinafval, om het daarin te composteren.
In een eerder artikel van NH Nieuws liet ecoloog Harm van der Geest weten dat maaien een 'kansloze exercitie' is. De planten zouden nog meer verspreiden omdat ze los drijven. Maar met de maaimachine van de stichting is dit probleem getackeld.
Voorheen moest het geknipte fonteinkruid aan boord worden gevist met netten. Zwaar werk waarbij ook andere planten en kleine visjes als nevenschade aan boord werden gevist. Deze machine voorkomt dit, doordat het minimaal 60 centimeter boven de bodem blijft. "Op de bodem groeiende planten blijven staan en vissen worden niet opgevist", legt Kees Kooijman van Stichting Maaien Waterplanten Gooimeer.
Naast de uitvoerders en bedenkers zijn ook de opdrachtgevers van het project tevreden met hoe het prototype werkt. Rita Braam - van Valkengoed, van Coörperatie Gastvrije Randmeren, heeft meerdere gemeenten en provincies bij elkaar gebracht om dit project te helpen subsidiëren. "Met verenigde krachten krijg je dit voor elkaar."
Wat is het probleem?
De wildgroei van fonteinkruid is in heel Noord-Holland een groot probleem. Onder anderen in het Gooimeer en Markermeer varen watersporters vaak tegen de woekeraar aan en komen de schroeven van de boten vast te zitten in het kruid. In het lokale radioprogramma NH Gooi de Lunchclub laat Mark van den Brink van de KNRM Huizen al weten dat hij het erg druk heeft met de woekeraar. "Boten komen helemaal vastzitten met de schroef van de motor in de planten.", legt hij uit.
Het gaat zelfs zo ver dat de reddingsbrigade zelf slachtoffer kan worden van het venijnige plantje. "Wij varen met een waterjet en hebben er ook last van als het kruid in onze jet terecht komt. Dus wij moeten zelf ook uitkijken."
Ook vertelt Van den Brink over de site waterplanten.nu die dit jaar in het leven is geroepen. Daarop is precies te zien wat de huidige situatie in de randmeren is en wat de maairoutes en -gebieden zijn. Kijkend naar de vaarroute van de machine is duidelijk te zien dat er nog een groot gebied te gaan is.
is de KNRM Huizen klaar voor het zomerseizoen?
- Zaterdag 09 juli 2022
Lees ook
-
Van fonteinkruid tot cabomba: eeuwige Gooise strijd tegen waterplanten
Maandag 04 april 2022 om 18:00