ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Varende maaimachine moet einde maken aan overlast fonteinkruid in Gooimeer | NH Gooi
  • Vrijdag 12 augustus om 20:00
  • Daan Visser

In de strijd tegen het woekerende fonteinkruid op de randmeren is een nieuw middel ingezet: een enorme maaimachine met een zeven meter breed ponton met enorme messen. Dit apparaat moet de wateren bevrijden van de waterplant en vaart op dit moment over het Gooimeer.

NH Nieuws

De machine komt uit de koker van Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. Een zeven meter breed ponton is voorzien van een maaibalk met messen. Het gemaaide kruid wordt op een ijzeren loopband opgevangen en daarna met een hooivork op een grote stapel gelegd.

Dit apparaat wordt weer vooruit gevaren door viskotter HK3 Aaltje. Een varende grasmaaier dus. Het geknipte fonteinkruid wordt naar een hovenier gebracht waar het wordt gemengd met ander tuinafval, om het daarin te composteren. 

In een eerder artikel van NH Nieuws liet ecoloog Harm van der Geest weten dat maaien een 'kansloze exercitie' is. De planten zouden nog meer verspreiden omdat ze los drijven. Maar met de maaimachine van de stichting is dit probleem getackeld. 

Voorheen moest het geknipte fonteinkruid aan boord worden gevist met netten. Zwaar werk waarbij ook andere planten en kleine visjes als nevenschade aan boord werden gevist. Deze machine voorkomt dit, doordat het minimaal 60 centimeter boven de bodem blijft. "Op de bodem groeiende planten blijven staan en vissen worden niet opgevist", legt Kees Kooijman van Stichting Maaien Waterplanten Gooimeer.

Naast de uitvoerders en bedenkers zijn ook de opdrachtgevers van het project tevreden met hoe het prototype werkt. Rita Braam - van Valkengoed, van Coörperatie Gastvrije Randmeren, heeft meerdere gemeenten en provincies bij elkaar gebracht om dit project te helpen subsidiëren. "Met verenigde krachten krijg je dit voor elkaar."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Zaterdag

Vandaag om 10:00.

Terugluisteren