ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Oekraïeners moeten deze winter buiten douchen: vertraging voor 'vluchtelingenwijk' Eemnes | NH Gooi
  • Regio Eemnes
  • Thema Wonen
  • Donderdag 01 september om 11:32
  • Ingmar Meijer

Het wijkje voor Oekraïense vluchtelingen in Eemnes loopt flinke vertraging op. Dit najaar staan de geplande 32 appartementen er zeker nog niet. Dat betekent een langer verblijf in de noodopvang van kerkgebouw De Wel. Maar of de noodopvang wel een goede locatie is om de winter door te brengen, is de vraag: de vluchtelingen moeten nu al buiten douchen.

Tijdelijk woonwijkje voor vluchtelingen op braakliggend stuk aan de Barbeelstraat in Eemnes
Tijdelijk woonwijkje voor vluchtelingen op braakliggend stuk aan de Barbeelstraat in Eemnes NH Nieuws / Ingmar Meijer

Eemnes vangt zo'n twintig vluchtelingen - voornamelijk vrouwen met kinderen - op in De Wel. Het ontmoetingscentrum doet nu al maanden dienst als noodopvang. Nadat deze tijdelijke plek was geopend, kwam al snel het idee naar boven om goede, tijdelijke woningen te bouwen voor de vluchtelingen, zodat de vluchtelingen voor de komende jaren een goed dak boven hun hoofd hebben.

Dikke streep

Begin juni kwam wethouder Theo Reijn met het voorstel om 32 appartementen en nog eens 8 tiny houses voor starters uit Eemnes te gaan bouwen op het braakliggende stuk aan de Barbeelstraat.

Dit wijkje, dat maximaal vijf jaar moet blijven staan, zou dit najaar al een feit moeten zijn, maar door die planning moet de gemeente een dikke streep zetten. 

De levering van de appartementen zelf is flink vertraagd. Eemnes is immers niet de enige gemeente in Nederland die met zo'n project bezig is. Daar komt bij dat het bouwrijp maken van de grond en dan vooral het verkrijgen van de kabels en de leidingen veel langer gaat duren dan is verwacht. 

Geschrokken

Volgens de wethouder moet er een zogeheten 'middenspanningsstation' komen op de Barbeelstraat. Daar zit momenteel een levertijd op van 32 weken, terwijl met een termijn van 16 weken was rekening gehouden. "Daar zijn we ook van geschrokken", aldus Reijn. Eemnes probeert er toch de gang in te houden en hoopt materialen te kunnen huren en leasen, zodat het wijkje er toch eerder is.

Voor de zekerheid heeft de gemeente nieuwe afspraken gemaakt met de huidige noodopvang over de duur van de opvang.

Tot en met 31 maart kan het kerkcentrum dienst blijven doen als noodopvang. Nu het wijkje voor Oekraïners er zeker niet voor kerst is, moeten de vluchtelingen de winterperiode daar doorbrengen en dat is verre van ideaal. 

Schotten en gordijntjes

"De ruimtes zijn afgescheiden met schotten en gordijntjes en de mensen moet buiten douchen. Is de huidige noodopvang ongeschikt voor de winter? Het college vindt van niet; ik vind van wel", stelt PvdA-fractievoorzitter Marcus van den Brink. Samen met zijn collega's van de VVD en D66 stelde hij vragen hierover aan burgemeester en wethouders. 

Ondanks het aandragen van ideeën, zoals de Oekraïense dan onderbrengen in de tiny houses die al wel leverbaar zijn, blijkt er geen ander alternatief te zijn. Reijn had het liever ook allemaal anders gezien. Hij zegt dat Eemnes alles op alles zet om het wijkje zo snel mogelijk te kunnen realiseren. Ondertussen moeten er aanpassingen gedaan worden bij De Wel. "Want de vluchtelingen moeten er fatsoenlijk kunnen zitten", meldt de wethouder tot slot. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren