De Gooise gemeenten hebben het afgelopen jaar maar een klein stapje kunnen zetten om samen meer duurzame elektriciteit op te wekken. Sterker nog: de regio loopt hopeloos achter. Dat blijkt uit een voortgangsrapport van de regio. Het tempo waarmee er wordt gewerkt aan het opwekken van meer wind- en zonne-energie moet flink worden opgeschroefd om de doelstellingen te halen.
Alle Nederlandse gemeenten hebben afgesproken om tot aan 2030 maar liefst 35 terawattuur aan groene stroom op te wekken. Voor de Gooise gemeenten is afgesproken dat ze de komende jaren samen 224 gigawattuur aan stroom gaan opwekken met wind- en zonne-energie.
Tempo nog traag
Opschieten doet dat nog allerminst. De gemeenten hebben het afgelopen jaar samen slechts 5 gigawattuur nieuwe groene stroom kunnen aanboren door onder meer het aanleggen van daken met zonnepanelen. Daar mag nog wel wat bij opgeteld worden: voordat de 'duurzame afspraken' werden gemaakt had de regio al gewerkt aan het opwekken van 14 gigawattuur aan groene stroom. Maar alles samen betekent dat dat slechts acht procent van het uiteindelijke doel behaald is.
Lees ook
-
Streep door vier Gooise natuurgebieden als zoekgebied voor windmolens en zonneparken
Woensdag 16 december 2020 om 09:26 -
Fel verzet Weespers tegen windmolens in polder: "Het is niet democratisch"
Donderdag 27 augustus 2020 om 14:55
Twee keer zo snel
Als er met het huidige tempo wordt doorgewerkt halen de Gooise gemeenten nog niet eens de helft van het gestelde doel. Kortom: het tempo moet worden verdubbeld. Om de doelen te halen moet er de komende jaren jaarlijks 26 gigawatt aan nieuwe duurzame energie moeten worden opgewekt.
Overigens liggen er wel al plannen voor het plaatsen van meer zonnepanelen. Zo wordt er gekeken naar het plaatsen van zonnepanelen bij het Naarderbos en vliegveld Hilversum. Ook de nieuwe woonwijk op Crailo moet met zonnepanelen flink gaan bijdragen.
Zonnepanelen of windmolens
De Regio Gooi en Vechtstreek, het samenwerkingsverband van de Gooise gemeenten, gaat de komende tijd scherp in de gaten houden of er genoeg vaart wordt gemaakt. Als in het eerste kwartaal van volgend jaar blijkt dat het nog niet snel genoeg gaat, kan dat betekenen dat er 'bijgestuurd gaat worden'. Wat dat precies inhoudt, is niet duidelijk.
Een van de redenen dat het allemaal niet zo snel gaat met het leveren van meer duurzaam opgewekte energie is dat de Gooise gemeenten het doel vooral willen bereiken met het plaatsen van zonnepanelen. Het plaatsen van windmolens levert veel meer energie op, maar de gemeenten willen dat niet. Onder meer omdat deze het landschap te veel zouden vervuilen.