ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Marjolein gaat puinzooi thuis te lijf met opruimcoach: "Het is enorm bevrijdend" | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Vrijdag 20 januari 2023 om 11:20
  • Rachel Morssink
NH Nieuws

Spullen, spullen en nog eens spullen. Soms is je huis zo vol, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar te beginnen? Opruimcoach Esther Seignette uit Hilversum helpt mensen om orde te scheppen in hun chaos. "Een opgeruimd huis geeft een ontspannen gevoel."

Bij Marjolein van Zoelen gaat het vooral om de kamer van dochter Rozemarijn (6). "Ik ben best een opgeruimd type en de rest van mijn huis is op orde, maar als het om de kinderkamers gaat, krijg ik een soort 'error' in mijn hoofd."

De kamer is dan ook een lekkere bende. Knuffels, make-up, legostukjes, alles ligt door elkaar op bed, bureau en vloer. "Chaos, pure chaos," omschrijft Marjolein de kamer. "Ik vind het lastig om weg te gooien en op te ruimen als het om spullen van een ander gaat. Maar er moet echt iets gebeuren hier," zegt Marjolein.

Passie voor opruimen

Daarom gaat ze aan de slag met een opruimcoach. Esther Seignette, professional organizer van beroep, arriveert met een stapel mandjes onder de arm. "Veel mensen vinden opruimen verschrikkelijk, ik vind het heel erg leuk." Vier jaar geleden stopte ze met haar vaste baan om van haar opruimpassie haar beroep te maken. "Als je niet weet waar te beginnen met opruimen, kan ik helpen."

Tekst gaat door onder de foto. 

Opruimcoach Esther helpt om alle spullen uit de zoeken
Opruimcoach Esther (l) helpt om alle spullen uit de zoeken Rachel Morssink

Stap 1: sorteren

Samen maken ze een plan: welke 'hoofdstukken' speelgoed zijn er? "We gaan nog niets opruimen of weggooien, maar we leggen alles soort bij soort," vertelt opruimcoach Esther. Lego bij Lego, alle stiften bij elkaar, de knuffels samen in een tas, alles wordt gesorteerd. "Je moet eerst overzicht hebben. Daarna ga je je pas afvragen: heb ik echt acht plamuurmessen of twintig kleurboeken nodig," aldus Esther.

Stap 2: afscheid nemen

Is alles gesorteerd, dan vraag je je af: wat kan er weg? Kan ik iemand anders blij maken met m'n spullen, kan ik iets verkopen of naar de kringloop brengen? "En als je het nog even niet weet, is dat ook helemaal goed," vertelt Esther. 

In de kinderkamer bij Marjolein wordt overigens niets weggegooid zonder overleg met de dochter. "We hebben hier een krat met 'huiswerk', over dit speelgoed ga ik met mijn dochter praten of het naar een ander kindje mag," zegt moeder Marjolein.

"Ouders gooien vaak stiekem van alles weg, omdat ze bang zijn dat hun kinderen geen afscheid kunnen nemen van speelgoed," vertelt Esther. "Dat raad ik af. Kinderen gaan zich nog meer vastklampen aan hun spullen als ze bang zijn dat het opeens weg kan zijn. Hoe zou jij het vinden als je wakker werd en je boekenkast was opeens verdwenen?"

Hoe het dan anders kan? "Leg uit wat het doel is: een opgeruimde kamer. Vertel dat als ze ergens nooit meer mee spelen, ze het ook kunnen doorgeven aan een neefje of nichtje," aldus Esther. Daar zit echter wel een kleine kanttekening bij. "Vraag altijd eerst aan de ouders of ze zitten te wachten op extra speelgoed, haha."

Stap 3: geef alles een vaste plek

Opruimen wordt een stuk makkelijker als alles een vaste plek heeft, aldus Esther. "Iedereen kan opruimen, maar als dingen geen vaste plek hebben, wordt dat een frustratiebron." Dat geldt volgens Esther al helemaal bij kinderen. "Hoe moeten ze nou opruimen als ze niet weten waar iets hoort?" 

Veel mensen beginnen het opruimproces met het kopen van opbergbakken. Niet doen, zegt Esther. "Pas als je alles hebt gesorteerd en opgeruimd, zie je wat je nog nodig hebt aan dozen of bakken. En dan mag je jezelf trakteren door naar de winkel te gaan."

Tekst gaat door onder de foto. 

De drempel is vaak heel hoog om een opruimcoach in de arm te nemen. "Mensen denken vaak: ik kan zelf toch wel mijn zolder opruimen? Ik heb alleen geen tijd. Als de kleine over een tijdje ook naar school gaat, dan heb ik tijd", vertelt Esther. Maar een jaar later is er nog steeds niets gebeurd. "Tegen de tijd dat ze mij bellen, is er al flink wat tijd overheen gegaan."

Er is schaamte, er is gêne, maar Esther wil graag iedereen geruststellen. "Ik heb het altijd erger gezien, maak je geen zorgen." Overigens mogen we van opruimcoach Esther niet het woord 'troep' gebruiken. "Het gaat om spullen, niet om troep. Door op te ruimen geven we de spullen weer hun waarde terug."

"Ik wil nu ook met de rest van mijn huis aan de slag!"
Marjolein van Zoelen

In de kinderkamer bij Marjolein ontstaat langzaamaan overzicht. "Het lijkt vaak vooraf een pittige klus, maar als je begint met sorteren, gaat het sneller dan je denkt. Het gaat eigenlijk altíjd sneller dan je denkt," aldus Esther.

Het werk geeft haar veel voldoening. "Ik help mensen om ruimte te krijgen in hun hoofd en in hun huis." Volgens haar heeft iedereen recht op ontspanning thuis. "En ik ben ervan overtuigd dat een opgeruimde en georganiseerde omgeving daar aan bijdraagt."

Bevrijdend

Dat is ook hoe Marjolein het ervaart. "Het geeft een bevrijdend gevoel, alsof de lucht opklaart in mijn hoofd. Ja, dat vind ik echt," aldus Marjolein. Ze waardeert de aanpak van Esther. "Ze is doortastend, maar ze houdt ook rekening met spullen die emotionele waarde hebben." 

Marjolein zou het dan ook iedereen aanraden, zo'n opruimcoach. "Zeker. Zet je over je schaamte heen, het gaat je veel brengen. Ik dacht dat ik al goed kon opruimen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik heb nu zin om ook met de rest van mijn huis aan de slag te gaan!"

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren