ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Studenten maken bezuinigen leuk: ''Het is een besparingsspel voor kinderen'' | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Maandag 23 januari 2023 om 06:24 | bijgewerkt: om 06:28 uur
  • Wiesje Hillen

De inflatie heeft impact op veel gezinnen. Steeds meer mensen doen er alles aan om zuiniger te leven: korter douchen, plastic flessen inleveren en de verwarming een standje lager. Niet per se een gezellig onderwerp om met je kinderen te bespreken. Vijf studenten uit Purmerend en Hilversum brengen daar verandering in. Zij hebben een uniek besparingsspel ontwikkeld waardoor kinderen spelenderwijs leren bezuinigen.   

NH Nieuws | Wiesje Hillen

De vijf studenten van de Hogeschool van Amsterdam kregen bij een keuzevak de mogelijkheid om een onderneming te beginnen. "We wilden een spel ontwikkelen dat ook maatschappelijk verantwoord is. Om ons heen merken we veel van de inflatie en daarom leek het ons een goed idee om hiermee aan de slag te gaan", vertelt de Purmerendse Leigh Segers, één van de bedenkers van het spel genaamd BespaarMino. 

''De kinderen merken vaak wel dat er geldproblemen zijn, ze voelen zich soms zelfs verantwoordelijk, maar hebben geen idee hoe ze hun ouders kunnen helpen''
Leigh Segers, mede-bedenker van besparingsspel BespaarMino

Het educatieve spel is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Het heeft wat weg van domino, maar in plaats van cijfers staan er 'inflatiemonsters' en 'bespaartips' op het kaartje. Een inflatiemonster versla je door er een passende bespaartip aan te koppelen. Zo kun je het watermonster verslaan met het kaartje waarop 'korter douchen' staat. 

"Toen we het spel bedacht hadden zijn we met specialisten gaan praten, onder anderen met een pedagoog. Ze waren erg onder de indruk en vertelden ons dat dit zeker effect kan hebben", aldus mede-initiatiefnemer Damian Westerborg uit Purmerend. 

BespaarMino
BespaarMino

Op dit moment lopen ongeveer 430.000 huishoudens het risico om de vaste en noodzakelijke lasten - zoals voedsel, woonlasten en energiekosten - niet meer te kunnen betalen. "De kinderen merken vaak wel dat er geldproblemen zijn. Ze voelen zich soms zelfs  verantwoordelijk, maar hebben geen idee hoe ze hun ouders kunnen helpen.'' Anderzijds blijkt  volgens de studenten dat veel ouders het moeilijk vinden om geldzaken met kinderen te bespreken. BespaarMino biedt een manier om deze zaken op een luchtige manier te bespreken. 

''Je hoort kinderen dan praten over 'pak een dekentje'' of ''steek de kaarsen aan''''
Damian Westerborg

De studenten zijn met hun unieke spel bij een school geweest om het te testen. ''We hebben het toen met 25 leerlingen gespeeld,'' vertelt Leigh. Volgens Damian was het een groot succes "Er zaten kinderen tussen die het vier keer wilden spelen. Je hoort kinderen dan praten over 'pak een dekentje' of 'steek de kaarsen aan'.'' 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via tikfout@nhmedia.nl

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren