ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Frans (74) overleden na zo gewilde niertransplantatie: 'Wij zijn ontzettend trots op hem' | NH Gooi
  • Thema Media
  • Vrijdag 31 maart 2023 om 11:58 | bijgewerkt: om 13:25 uur
  • Daan Visser

Na een lange zoektocht naar een donornier is de Hilversumse nierpatiënt Frans Meijer na zijn transplantatie aan complicaties overleden. Frans was al heel lang op zoek naar een donornier. Door volle operatiekamers ging een eerdere transplantatie niet door, dus deed hij een oproep op de sociale media. 

Frans zocht onvermoeibaar door naar donornier
Frans zocht onvermoeibaar door naar donornier Frans Meijer

Het was een droom die uitkwam. Maandag kreeg Frans opeens een bericht van het ziekenhuis: er was een match gevonden. Samen met zijn echtgenote Gerda lieten ze alles uit handen vallen en werd Frans geopereerd. Diep in de nacht kwam uiteindelijk het hoge woord eruit: de transplantatie was geslaagd. 

Maar de volgende dag sloeg het noodlot toe. Door complicaties na de operatie overleed Frans. "Het is allemaal ontzettend onverwacht geweest. In 24 uur gingen we van euforie naar een drama", vertelt zijn zoon Frank. "Maar uiteindelijk heeft hij wel zijn donornier gekregen waar hij al zo lang naar op zoek was."

Lange zoektocht

Frans was al lang nierpatiënt en op zoek naar een donornier. "Twee jaar geleden werd bij mij een verminderde nierfunctie geconstateerd", vertelde hij begin maart aan NH. "Dat heeft nu tot gevolg dat ik drie keer per week vier uur moet dialyseren."  

Toen een goede vriendin van zijn vrouw besloot een nier af te staan leek het allemaal goed te komen. Maar de overvolle operatiekamers tijdens de coronacrisis gooide roet in het eten en dus werd de operatie uitgesteld, waardoor hij de nier niet meer kon ontvangen. Daarbij kwam ook nog eens dat Frans een zeldzame bloedgroep had, waardoor het aantal beschikbare donornieren erg klein was. 

Tekst gaat door onder de video.

Lieve vrienden! Zoals jullie weten ben ik nierpatiënt en deel ik regelmatig oproepen over nierdonatie op facebook. Nu wederom 1 en wel voor mijzelf. Deze ziekte heeft mijn hele leven op z’n kop gezet. Na vele onderzoeken wilde onze beste vriendin een nier afstaan. Dolgelukkig was ik. Op het moment dat alles in gang werd gezet brak corona uit en werden alle onderzoeken en operaties keer op keer uitgesteld. Toch was het na drie jaar dan eindelijk zover en leek de operatie gepland te kunnen worden. Maar helaas...een ziekte van deze lieve vriendin gooide roet in het eten. Ze kon toch geen nier meer afstaan. Mijn wereld stortte letterlijk in. Ik had al zo lang moeten wachten. Jullie begrijpen dat ik nu weer op zoek ben naar een donor en probeer via mijn Facebook-pagina mensen op te roepen mijn wens te delen. Ik hoop zo dat iemand in Nederland is die een nier zou willen afstaan. Goed om te weten is ik bloedgroep-O heb. Ik kan alleen een nier ontvangen van iemand met dezelfde bloedgroep. Ik wil zo graag nog lang kunnen genieten van mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Mijn vraag is of jullie dit bericht willen delen. Dank jullie wel! Hartelijk groet, Frans Meijer 06-22793475

Posted by Frans Meijer on Sunday, February 19, 2023


Maar Frans bleef strijdbaar en deed een oproep op Facebook. "Zoals jullie weten ben ik nierpatiënt en deel ik regelmatig oproepen over nierdonatie. Nu wederom één, en wel voor mijzelf."

Uiteindelijk heeft Frans dus toch zijn nier gekregen. "Wij zijn zo ontzettend trots op hem. Hij bleef vechten", vertelt Frank. "En we zijn ook supergoed geholpen door het ziekenhuis." Woensdag is de uitvaart van Frans Meijer. Maar in plaats van bloemen vraagt de familie te doneren aan Stichting Doneer Een Nier Bij Leven. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 20:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren