ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizer wijk verzekerd van genoeg stroom: Liander koopt stuk grond om transformatorhuis te plaatsen | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Zondag 28 mei 2023 om 08:00 | bijgewerkt: om 08:31 uur
  • Redactie 't Gooi

Bewoners van de wijk Stad en Lande in Huizen kunnen rekenen op een verbetering van het elektriciteitsnet. De gemeente Huizen heeft een strook grond verkocht aan Liander, die hier een transformatorhuis gaat neerzetten. Daarmee moet vooral de capaciteit van het net een impuls krijgen. 

Gelijkstroom delen
Binnenkant transformatorhuisje Liander marcruyg/nhnieuws

Het nutsbedrijf klopte aan bij de gemeente met de vraag of Huizen bereid is een grondstrook aan de Gemeenlandslaan op de hoek van de Loefzij te verkopen. Dat is een goede plek om een transformatorhuisje (trafo, red.) neer te zetten, zodat deze buurt in Huizen kan rekenen op genoeg stroom. Volgens de gemeente houdt Liander al rekening met de ontwikkelingen van winkelcentrum De Kostmand en de uitbreiding van basisschool De Koers.  

Steeds vaker raakt het elektriciteitsnet overbelast. Meer mensen hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak liggen, de elektrische auto staat aan de voeding en meer en meer apparaten in huis die stroom nodig hebben en dan is er ook nog de vraag om zelf opgewekte energie terug te leveren. Om het netwerk te verbeteren en de capaciteit te vergroten moeten er onder andere meer transformatorhuisjes komen.  

Vergunningsvrij

Burgemeester en wethouders van Huizen zijn akkoord met de concept-koopovereenkomst. De strook van negentien vierkante meter verkoopt de gemeente voor 3,858,08 euro aan Liander. Volgens het college hoeft de raad geen groen licht te geven en kan het zelfs vergunningsvrij gebeuren, want het gaat hier om relatief klein bouwwerk (niet hoger dan drie meter en kleiner dan vijftien vierkante meter). 

Wel heeft Huizen een duidelijke voorwaarde gesteld. De strook aan de Gemeenlandslaan ligt aan drukke weg en heeft ‘een zeer groene uitstraling’. Dat Liander daar een trafo plaatst is prima, maar het groene karakter moet behouden blijven vanaf en langs de Gemeenlandslaan.  

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren