Eindelijk goed nieuws na maanden van blauwtong-ellende: de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat mogen weer naar buiten. Het aantal besmettingen in de regio wordt steeds minder. Toch is er niet alleen maar goed nieuws: het Goois Natuurreservaat weet nu al zeker dat er komend voorjaar geen lammetjes door de Gooise weides lopen.
Vooropgesteld: weg is het blauwtongvirus nog niet. Afgelopen week waren er nog twee nieuwe gevallen van blauwtong in Hilversum.
Opvallend, want sinds begin oktober zijn er geen nieuwe besmettingen van de schapenziekte gemeld door de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit. In totaal zijn er in heel Nederland al meer dan 30.000 schapen overleden door het virus.
Een zware periode
"Het is de afgelopen periode hectisch en moeilijk geweest", zegt de herder van het Goois Natuurreservaat (GNR), Mirjam de Hiep. Het GNR beheert in totaal 420 schapen op verschillende locaties in het Gooi. Hiervan zijn er negentig besmet geraakt met het virus en 28 dieren overleden.
"Sommige schapen krabbelden op, sommige overleden alsnog. Het is elke dag verdrietig", vertelt GNR-woordvoerster Ines van Hees. "De herders zijn constant bezig met het verzorgen van de schapen en de kaartenbak zit vol met medicijnvoorschriften. Daarnaast is het onzeker wat het virus op de langere termijn met de overlevende schapen heeft gedaan."
Niet alleen het Goois Natuurreservaat heeft te maken met blauwtong, ook regionale boeren. Zo beleeft Hermien Kemp van boerderij Het Veldhoen in Kortenhoef een zware periode. Van haar 350 schapen zijn er nog maar tachtig over. Te weinig om de natuur te begrazen. "Het was een periode van machteloosheid en verdriet", vertelt ze.
"Het was een periode van machteloosheid en verdriet"
Voorzichtig optimisme
Naast alle onzekerheid is er ook optimisme. Sinds enkele weken houdt het GNR al hun schapen binnen om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. Dit lijkt nu het gewenste resultaat te hebben. De afgelopen anderhalve week zijn er geen nieuwe besmettingen gemeld en de ziekenboeg stroomt langzaamaan leeg. Vanaf deze week mag een deel van de kudde overdag naar buiten. "We blijven alert met nieuwe besmettingen in de regio en de incubatietijd van drie weken", aldus De Hiep.
Bij boerderij 'Het Veldhoen' zijn wat schapen naar buiten geweest in de hoop dat er nog een paar lammetjes komend jaar bijkomen. Over dit kleine lichtje aan het eind van de tunnel is Kemp duidelijk: "Het ergste is geweest, er valt niet veel meer te besmetten. We sluiten het boek, maar het is ontegenzeggelijk een zware periode. We leven nu vooral met de naweeën".
Geen lammetjes
Dit jaar zullen er geen lammetjes en kalfjes geboren worden in het Goois Natuurreservaat. Vanwege de zwakte van de ooien en het besmettingsgevaar is ervoor gekozen om de rammen en de ooien dit jaar gescheiden te houden. Het gebrek aan door de wei huppelende lammetjes moet helpen bij een gezonde kudde volwassen schapen.