Na de vondst van de NSDAP-lidmaatschapskaart eerder dit jaar kan het Prins Bernhardplein in Huizen echt niet meer. Doop de naam om in Plein 40-45 of vernoem het naar een lokale verzetsheld. Dat is de duidelijke mening van een inwoner van Huizen die de politiek oproept de naam van het plein daadwerkelijk te wijzigen.

"Het is m’n grootste nachtmerrie. Na afloop van de dodenherdenking op 4 mei maakt iemand zich los uit het publiek en loopt naar me toe en vraagt: ’Hoe kan het dat het plein in Huizen, waarop we al jaren 99 oorlogsslachtoffers herdenken, nog altijd de naam draagt van prins Bernhard? Een man die recent definitief is ontmaskerd als leugenaar en nazi. Ik stamel wat maar dan weet ik het zeker: het plein verdient een nieuwe naam."
Dat is het begin van de brief van meneer Hoffmann aan de gemeenteraad. Vanavond komt hij als inspreker langs bij de raadscommissie om zijn voorstel voor deze naamswijziging toe te lichten.
Privéarchief
Voor de Huizer is het klip-en-klaar dat dit plein toe is aan een nieuwe naam. De druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen voor Hoffman is de bevestiging van de Rijksvoorlichtingsdienst begin oktober van de al genoemde lidmaatschapskaart van prins Bernhard. Deze kaart zat in zijn privéarchief.
"Het is de definitieve bevestiging van iets wat al jaren wisten of hadden kunnen weten", meldt de schrijver. "Bernhard was in de jaren dertig een nazi. Hij werd in 1933 lid van Hitlers nazipartij. In 1936, daags na zijn verloving met Juliana, zegde hij zijn lidmaatschap op. Dit deed hij schriftelijk. Hij sloot de brief af met een welgemeend Sieg Heil."
Historische context
De Huizer zegt geen voorstander te zijn van het massaal schrappen van straatnamen of standbeelden die niet van onbesproken gedrag zijn. Dat vindt hij ontkenning van de eigen geschiedenis en als je die stap zet verdwijnt ook de historische context. Maar in het geval van prins Bernhard moet de gemeente toch een andere keuze maken.
"Ik wil tijdens onze jaarlijkse 4-mei-herdenking in Huizen niet worden afgeleid door de huidige naamgever van het plein"
Het schrappen van de naam van het plein uit het Huizer stratenboek heeft voor Hoffmann niet alleen met het NSDAP-verleden te maken. Het lange, bewuste liegen over zijn keuzes vindt hij heel erg zorgelijk. De voormalig prins-gemaal heeft decennia lang de mogelijkheid gehad om openheid van zaken te geven. Dat heeft hij steeds nagelaten. Door bewust te blijven ontkennen heeft hij volgens de briefschrijver 'iedereen die onder het nazisme heeft geleden geschoffeerd'.
Echte helden
"Ik wil tijdens onze jaarlijkse 4 mei-herdenking in Huizen niet worden afgeleid door de huidige naamgever van het plein", stelt Hoffmann in zijn schrijven. Wat hem betreft, moet het op die dag alleen maar gaan over de oorlogsslachtoffers: burgers en militairen, de Joden, de Jehovagetuigen, de homoseksuelen, de verzetsstrijders. "Deze echte helden proberen wij al jaren met veel zorg en aandacht een gezicht te geven door hun verhalen op te diepen uit de archieven, waar mogelijk aangevuld met herinneringen van nabestaanden", is zijn uitleg.
Daarom pleit hij bij de lokale politiek voor een naamswijziging van dit plein. Als ideeën voor een andere naam oppert Hoffmann Plein 40-45 of vernoem het plein naar een Huizer verzetsheld. "Kandidaten genoeg", geeft hij de gemeenteraad mee.