ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Steun voor vuurwerkverbod blijft onverminderd groot: "Klotegeknal meer dan zat" | NH Gooi

Steun voor vuurwerkverbod blijft onverminderd groot: "Klotegeknal meer dan zat"

  • Woensdag 27 december 2023 om 19:04 | bijgewerkt: donderdag 28 december 2023 om 09:11 uur
  • Maarten Edelenbosch

Een ruime meerderheid van het NH Nieuws-panel blijft voorstander van een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit onderzoek waaraan 2.658 mensen deelnamen. Van milieuschade, gestreste dieren tot zware verwondingen zijn volgens tegenstanders genoeg reden om het te verbieden. "Mijn oog is flink beschadigd en ik bezoek nog steeds het ziekenhuis", legt Martijn uit de gemeente Wormerland zijn afkeer uit.

Vuurwerk stock
Vuurwerk stock|Adobe Stock

Joost uit Hilversum ontvlucht het vuurwerk in Nederland zelfs. "Ik ben een vuurwerkvluchteling. Vlak na Kerstmis gaan mijn vrouw en ik met onze twee honden naar Frankrijk. Niet dat dat land in alles ons voorbeeld moet zijn, maar oud en nieuw wordt daar vredig gevierd." 

Datzelfde geldt voor Monique uit de gemeente Dijk en Waard. "Wij zijn al jaren op de vlucht voor het vuurwerk rond 31 december. Dat betekent voor 1.000 euro een paar dagen in een vuurwerkvrij vakantiepark in de middle of nowhere omdat onze hond compleet in de stress is."

Slapende kater overleed door vuurwerk

Dierenleed is een woord dat vaker valt. "Mijn honden zijn doodsbang en durven niet naar buiten. Wij zijn dat klotegeknal meer dan zat", reageert de Alkmaarse Linda. De kater van Elvira uit Haarlemmermeer overleed zelfs door vuurwerk. "Hij lag in de tuin te slapen en werd geraakt door vuurwerk wat werd afgestoken en over de schutting werd gegooid. Hij is overleden aan ernstige interne bloeding."

Er is sinds vorig jaar al een verbod op onder meer knalvuurwerk en vuurpijlen. Hoewel daar veel steun voor is, gaat het voor veel mensen niet ver genoeg. Dan zijn er ook nog gemeenten die zelf een volledig verbod hebben ingesteld: Amsterdam, Heemstede, Haarlem en Bloemendaal. De grootste groep panelleden is daar geen voorstander van.

Bijna twee derde voor volledig verbod

In totaal 62 procent ziet het liefst dat vuurwerk helemaal verdwijnt in Nederland. Net zoveel als vorig jaar. "Ik heb jaren geleden in het brandwondencentrum Beverwijk gewerkt. Te veel gezien daar om vuurwerk leuk en mooi te vinden", aldus Annemarie uit de gemeente Zaanstad.

Hieronder zie je de mening van het NH Nieuws-panel over een vuurwerkverbod door de jaren heen. Tekst gaat verder. 

Toch is er ook een grote groep die wel geniet van het afsteken van vuurwerk. 36 procent geeft aan niets voor een volledig verbod te voelen. Zij zien het als een mooie manier om het oude jaar uit te luiden. "Het is voor mij altijd het hoogtepunt van het jaar", aldus John uit Amsterdam.  

'Een vuurpijl voor mijn overleden zoontje'

Voor panellid Shirley uit Beverwijk is het altijd een emotioneel moment. "Het enige dat ik afsteek zijn drie vuurpijlen. Eén voor mijn overleden zoontje, één voor mijn overleden moeder en één voor alle lieve mensen die ons helaas ontvallen zijn."

"Overheid moet met hun vieze, gore klauwen van onze tradities blijven"
NH Nieuws-panellid Jay

Veel vuurwerkliefhebbers stellen dat een verbod niet te handhaven is. Bovendien zien zij vooral illegaal vuurwerk als grote boosdoener van de meeste overlast. En met een verbod zou dat zware vuurwerk alleen maar toenemen, zo is een veelgehoorde reactie. 

"Vuurwerk is traditie, mijn passie. Ik leef toe naar die ene dag in het jaar. Mensen die bij elkaar komen, buren spreken, gezelligheid. De overheid moet met hun vieze, gore klauwen van onze tradities afblijven", aldus de duidelijk mening van Jay uit Dijk en Waard.

Maar bij zowel voor- als tegenstanders zijn er dus zorgen om het illegale vuurwerk. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat illegaal vuurwerk onder de wapenwet komt te vallen. Daardoor worden de straffen, nu nog 400 euro boete tot 9 maanden cel, zwaarder dan ze nu zijn. 

Illegaal vuurwerk zien als wapen en zwaarder straffen

Een overgrote meerderheid van de ondervraagden, 87 procent vindt dat een goed idee. 8 procent is het er niet mee eens, 5 procent weet het niet of heeft geen mening. Als alternatief voor het zelf afsteken van vuurwerk zien de meeste NH Nieuws-panelleden (58 procent) een vuurwerkshow een goed idee. 16 procent vindt dat in redelijke mate, en bijna een kwart wil daar niks van weten.

In die laatste groep zit ook de Amsterdamse vuurwerkverkoper Jeffrey Beekhoven. Volgens hem zijn er te weinig mensen voor om dat te realiseren en de kosten bovendien te hoog voor gemeenten. "Er kan het hele jaar door veel meer gebeuren dan op die ene mooie avond. Laat het toch met rust, doe een ander onderzoek en vraag naar de waarde van deze traditie, want nu sturen jullie met de vragen de verkeerde kant op."

Verantwoording

Onder de 6.300 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 2.658 mensen mee aan het onderzoek.

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play