ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricum neemt maatregelen tegen overlast van onverharde wegen | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Thema Politiek
  • Vrijdag 29 december 2023 om 09:10 | bijgewerkt: om 09:23 uur
  • Pieter Witte

In Blaricum worden de onverharde wegen binnenkort aangepakt om te voorkomen dat de wegen stoffig worden bij droog weer of juist wegspoelen bij te nat weer. Begin volgend jaar zal er een ander soort wegdek komen, wat het water beter kan afvoeren en minder stuift als het droog is. Het gaat hierbij nog wel om een proef laat de gemeente weten.

De Goyergracht Noord in Eemnes
De Goyergracht Noord in Eemnes Pieter Witte

Omdat het tegenwoordig steeds vaker en harder regent in de winter en steeds droger wordt in de zomer ontstaan er problemen op de onverharde wegen van Blaricum. De bewoners rondom de half verharde Goyergracht Noord en de Blaricummers uit de wijk Bouwvenen hebben bij droogte erg veel last van opwaaiende stofwolken als er verkeer over de wegen raast. Niet voor niets is er bij de Goyergracht Noord in Eemnes inmiddels een bord geplaatst met een maximum snelheid van 30 kilometer.

Gaten en stof

En bij andere wegen, bijvoorbeeld het onverharde gedeelte van de Bussumerweg, kan het water na heftige regenbuien niet goed weg en ontstaan er grote gaten. Het afgelopen jaar moest de gemeente vaker dan ooit optreden om reparaties aan de wegen uit te voeren, terwijl dit normaal gesproken een of twee keer per jaar nodig was.

Gaten in de Bussumerweg in Blaricum
Gaten in de Bussumerweg in Blaricum Pieter Witte

Door het overvloedige water moesten de gaten die in de weg waren ontstaan meermaals gerepareerd en opgevuld worden. En bij droog weer werden de opwaaiende stofwolken tegengegaan door de weg te besproeien met een natuurvriendelijk middel. Maar Blaricum gaat nu dus, samen met de gemeente Eemnes, maatregelen nemen. Die bestaan er uit dat er op de wegen een nieuw soort ‘halfverharding’ wordt aangebracht.

Te droog of te nat

Nu bestaan de landelijke wegen nog uit een ‘menggranulaat’ van gebroken steen en zand. En als het een tijdje niet heeft geregend, levert dat enorme stofwolken op als je erover heen rijdt. En bij erg nat weer spoelt dit granulaat juist weer veel te makkelijk weg.

Maar er zijn dus nu ook varianten van het mengsel die water beter kunnen afvoeren en die minder stuiven na een droge periode. De beide gemeenten laten dat begin volgend jaar als proef aanleggen.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren