ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Omgewaaide bomen en dreigend wateroverlast, zo beleefde Noord-Holland storm Henk | NH Gooi

Omgewaaide bomen en dreigend wateroverlast, zo beleefde Noord-Holland storm Henk

  • Woensdag 03 januari 2024 om 08:19 | bijgewerkt: om 10:45 uur
  • Redactie

Storm Henk raasde gisteravond en vannacht over de provincie en zorgde voor omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen en loszittende zonnepanelen. In West-Friesland werd veel wateroverlast verwacht door de hoge stand van het Markermeer, maar die bleef uitgezonderd van wat ondergelopen gebieden bij de kust uit. In Volendam sloeg het water tegen de zandzakken aan. 

Storm Henk rukt zonnepanelen los in Amstelveen
Storm Henk rukt zonnepanelen los in Amstelveen|Inter Visual Studio

Met storm Henk was de eerste storm van het jaar een feit. Van gisteravond tot vannacht 2.00 uur waarschuwde het KNMI met code oranje vanwege de wind. 

Het waterpeil in het Markermeer en IJsselmeer is al een week hoog vanwege enorme regenval. Bij Enkhuizen stond het water van het Markermeer met 75 centimeter boven NAP extreem hoog en werd gevreesd voor overlast.

Bij de Broekerhaven in Bovenkarspel werden gistermiddag al extra maatregelen getroffen. Zo werd de fietstunnel met zandzakken afgesloten om te voorkomen bij extreme omstandigheden het water de haven in zou lopen. Het water stroomde bij onder meer het Van der Meulen Strandje wel aan land, net als aan de kant van de haven dat buiten de dijk ligt. Maar bij lange na niet in de buurt van de fietstunnel. 

NH-verslaggever Maarten Edelenbosch spreekt van een onstuimige nacht in West-Friesland. "Er zijn hier mensen die regelmatig hun wekker zetten 's nachts om te kijken hoe het er nu voorstaat", zegt hij vanuit Hoorn. De gemeente heeft nu ook hogere zandzakken, big bags, geplaatst tegen het water, omdat de piek in het waterpeil nog niet is bereikt. 

Zandzakken 

Ook in Monnickendam werd gevreesd voor meer wateroverlast, daarom werden er gisteravond zandzakken neergelegd door de brandweer. De gemeente liet weten wateroverlast te verwachten in de buitendijkse gebieden en verschillende maatregelen te hebben getroffen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zandzakken in Monnickendam tegen het hoge water
Zandzakken in Monnickendam tegen het hoge water |NH Media

In de straat van Simon Schilder uit Volendam liepen in de nacht van 30 op 31 december al zeven kelders onder. Hij vreesde voor afgelopen nacht en is tot 0.30 uur opgebleven. "Het was hier gisteravond slecht hoor", zegt hij vanmorgen vroeg in de Ontbijttafel op NH Radio. "De golven sloegen weer over de dijkjes heen hier." 

"Het is dat de gemeente van die big bags geplaatst heeft, anders hadden we tot onze knieën in het water gestaan hier", gaat Simon verder. "Bij ons achter is een heel klein dijkje, daar is helemaal niets meer van over na al deze dagen." De wind draaide vannacht, maar de Volendammer vreest voor wat er nog gaat komen.

Eerder zijn er meerdere schotten geplaatst in de straat en bij de achterdeuren. "De wind gaat draaien naar noordoost, en dan staat ie volledig richting Volendam. Dan stuwt het water op, en als de wind dan in kracht toeneemt, komt er nog meer water te staan, denk ik." 

Eerder sprak NH met Simon Schilder toen zijn kelder ondergelopen was (tekst gaat verder onder de video):

NH Nieuws

De hulpdiensten kwamen op andere plekken in de provincie in actie voor omgewaaide bomen en losgeraakte dakpannen en zonnepanelen. Zo was de A9 bij Uitgeest tijdelijk afgesloten om bomen te ruimen, raakten in de Cypresstraat in IJmuiden dakpannen los en kreeg een gevel in de Kerklaan in Heemskerk het zwaar te verduren. Ook in Schoorl en Den Helder en Hilversum waaiden bomen om. 

In Zaandam kwam de gevel van een horecapand door de harde wind. Er raakte niemand gewond. De omgeving werd afgezet vanwege instortingsgevaar van het gebouw. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Gevel Zaans huis van huis gewaaid
Er raakte niemand gewond, wel is er nog kans op instortingsgevaar en is daarom de omgeving afgesloten|Inter Visual Studio

Op de H. A. Lorentzweg in Bussum waaide er bijna materiaal van het dak van een wooncomplex. Op het dak ligt bouwmateriaal voor de renovatie van het gebouw. De brandweer heeft voorkomen dat de spullen van het dak waaide. Of er schade is aan het gebouw, moet later blijken. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Op Schiphol stond langere tijd windkracht 9, met windstoten van 112 kilometer per uur en in IJmuiden was het zelfs even windkracht 10 met een windstoot van 118 kilometer per uur. "Later in de avond, zo tegen middernacht, is de wind toch wel wat minder sterk geworden", zegt NH-weerman Jan Visser. 

Ook vanmorgen waait het nog flink. "Nu staat er boven land een matig tot vrij krachtige wind vanuit het zuidwesten en het is een graad of 10. Dus het is nog steeds vrij zacht", zegt de weerman. Het gaat vandaag ook flink regenen. 

De richting van de wind verandert aan het eind van de week en wordt noordoost, zoals Simon Schilder vreest. De weerman hoopt dat het water bij de afsluitdijk naar zee gespuid kan worden. "Het water moet eerst natuurlijk weg en dan pas kan het water gaan zakken." Die noordoosten wind kan heel vervelend worden voor de Markermeerkust, omdat het water dan die kant op gestuwd wordt. Visser stelt wel een beetje gerust. "Die wind gaat eind van de week niet al te sterk waaien, dat scheelt."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.