ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizen trots op snelle realisatie van woonunits voor Oekraïense vluchtelingen | NH Gooi

Huizen trots op snelle realisatie van woonunits voor Oekraïense vluchtelingen

  • Woensdag 17 januari 2024 om 17:30
  • Ingmar Meijer & Erik Bootsman
Woonunits voor Oekraïense vluchtelingen aan het Ellertsveld in Huizen
Woonunits voor Oekraïense vluchtelingen aan het Ellertsveld in Huizen NH Media

Nog even en dan kunnen kwetsbare Oekraïense vluchtelingen intrek nemen in de veelbesproken dertig woonunits op het Ellerstveld. De realisatie van de woningen duurde een half jaar, en dat vindt de gemeente een knappe en dappere prestatie: "We mogen daar best een beetje trots op zijn wat we hier nu kunnen bieden", aldus burgemeester Niek Meijer. 

Erik Bootsman

De Huizer burgervader voegde aan dat compliment wel meteen toe dat het proces van idee naar uitvoering niet de schoonheidsprijs heeft verdiend.

Vanaf het moment dat het college van burgemeester en wethouders had besloten deze units neer te gaan zetten op deze groenstrook in Huizen, kwam behoorlijk wat verzet van diverse omwonenden. 

Op 6 juli maakte het college bekend dat deze plek tijdelijk het nieuwe onderkomen gaat worden van deze kwetsbare groep Oekraïners. Het gaat om mensen met een geestelijke en/of fysieke beperking en hun mantelzorgers. Om dit deel zo snel mogelijk te realiseren - het doel was voor eind 2023 - startte de gemeente een spoedprocedure. Dat betekende geen reguliere inspraak. 

Bittere pil

Over de plek viel niet te twisten. Dat was voor sommige omwonenden van het Ellertsveld een bittere pil om te slikken. Een aantal van hen kwam ook in verzet. Zij willen dat de onderste steen bovenkomt over hoe hun groenstrook dé opvangplek is geworden. Het buurtcomité kwam onder meer met een petitie, heeft meerdere bezwaren ingediend en alle onderliggende stukken en documenten opgevraagd via een Woo-verzoek (Wet open overheid) om zo te achterhalen hoe Huizen tot deze locatie is gekomen. 

Een gevoel van trots overheerste woensdagmiddag. Samen met woningcorporatie De Alliantie en zorginstelling Sherpa is het de gemeente gelukt om binnen een half jaar dertig woonunits neer te zetten: drie dienen als gezamenlijke ruimtes en 27 zijn woningen voor de vluchtelingen, die hier de komende jaren kunnen blijven. Deze units kunnen 25 jaar mee. Als straks de vluchtelingen eruit zijn, zijn deze huisjes beschikbaar als zorgunits of voor starters op de woningmarkt. maar dat gebeurt dan niet op het Ellertsveld. 

De burgemeester, wethouder Karin van Werven, Anne Oosterbaan (directeur De Alliantie Gooi en Vechtstreek) en Henk Kouwenhoven (Sherpa-bestuurder) roemden afhankelijk van elkaar allemaal de soepele samenwerking. "Ik wil de gemeente een compliment maken", zei Oosterbaan. "In tijden van crisis, want dat is het nog steeds, heeft Huizen daadkracht en moed getoond. Samen hebben we keihard gewerkt om dit te realiseren. Dat is iets wat we met z'n drieën hebben gedaan."

Bijzonder blij

Het eindresultaat mag er wat hen betreft zijn: naar behoefte ingerichte woningen met veel blijvend groen eromheen. Het allerbelangrijkste is dat de vluchtelingen weer een veilige plek hebben in een buurt waar ze nu al bijna twee jaar wonen. "Deze groep is bijzonder blij met deze oplossing, want daar doen we het allemaal voor", klonk vandaag tijdens de kijkdag op het Ellertsveld.

Een langer verblijf op de Bovenmaatweg 333 is niet langer meer mogelijk. Sherpa en De Alliantie hebben al heel lang plannen om in dit pand zorgwoningen voor ouderen te realiseren. Dat is op de langere baan geschoven toen even na de oorlog in Oekraïne de vraag kwam of dit leegstaande gebouw niet tijdelijk dienst kon doen als opvangplek voor deze kwetsbare groep Oekraïners. Maar nu het bijna twee jaar verder is, is het tijd dat er huizen komen voor de oorspronkelijke doelgroep. De druk loopt op, zo als Van Werven zei. 

De zestig Oekraïense vluchtelingen, die als groep bij elkaar wil blijven, staan te popelen om de oversteek te maken naar hun nieuwe woonunits even verderop in de wijk. Tegelijkertijd vinden ze het ook behoorlijk spannend, merkt locatiemanager Bianca van den Berg op. In hun huidige onderkomen is alles onder één dak, zoals de gezamenlijke huiskamer op de begane grond. Op de nieuwe plek heeft iedereen een eigen huisje dat op maat is ingericht voor de mensen met een beperking. Als ze bij elkaar op bezoek willen of naar één van de drie gezamenlijke ruimtes willen gaan, moeten ze naar buiten toe.

"Ze weten nog niet zo goed wat ze daarvan moeten verwachten", aldus de locatiemanager. "Maar ze zijn heel blij dat ze in dezelfde buurt kunnen blijven wonen", is haar toevoeging. 

'Tenenkrommend'

Hoewel alle sprekers vooral wilden stilstaan bij de realisatie van het project konden ze niet wegblijven bij het doorlopen traject. Volgens burgemeester Meijer heeft de spoedprocedure soms tot 'tenenkrommende situaties' geleid. Juist doordat er geen normale inspraak was, is het proces anders gegaan dan gebruikelijk. Dat omwonenden zich overvallen voelen; daar is bestuurlijk veel begrip voor.

Dat de buurt niets te zeggen had over de locatie is een feit, maar bewoners zijn volgens de burgemeester en de wethouder goed betrokken geweest bij de invulling van de woonunits. Met elkaar hebben ze het plan echt beter gemaakt. Zo is de ingang verplaatst, zijn de woonunits niet op elkaar gestapeld, maar is alles op de begane grond gerealiseerd en is straks ook het parkeren op eigen terrein een feit in plaats van in de wijk. 

Begin februari

Het is nog even wachten voordat de Oekraïners verhuizen. Eind januari pas komt Liander langs om de elektra te regelen. De gemeente hoopt zelf dat de vluchtelingen in de eerste week van februari daadwerkelijk over kunnen. Dat is in dezelfde week dat de bezwaarschriftencommissie zich buigt over de diverse bezwaren.