ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent GGD: Gooise jongeren laten condooms en anticonceptiepil steeds vaker liggen | NH Gooi
  • Thema Onderwijs
  • Woensdag 31 januari om 14:52 | bijgewerkt: donderdag 01 februari om 22:20 uur
  • Amanda Algra

Gooise jongeren laten condooms en de anticonceptiepil steeds vaker liggen. Dat stelt de regionale GGD. De gezondheidsdienst vraagt aandacht en probeert scholen te stimuleren meer voorlichting te geven. "Het hangt helaas nog te veel af van de individuele docent", zegt Daan Kuypers. 

Jong koppel hand-in-hand
Adobe Stock

"Over het algemeen zijn de jongeren in het Gooi best gemiddeld", vertelt Daan Kuypers, verpleegkundige seksuele gezondheid en seksueel geweld bij GGD Gooi- en Vechtstreek. De leeftijd waarop Gooise jongeren voor het eerst seks hebben, het aantal soa's en hoe ze hun seksleven beoordelen zouden opgaan met het landelijk gemiddelde. "Het beeld van jongeren, hoe dat uit het onderzoek naar voren komt, dat zie ik zeker terug tijdens spreekuren."

Schoolbezoek

GGD Gooi- en Vechtstreek probeert jongeren op te zoeken door het organiseren van spreekuren, hier kunnen jongeren zich niet alleen laten testen op soa's maar kunnen zij ook vragen stellen. Daarnaast ondersteunt de GGD scholen op dit thema. 

In welke mate scholieren over seksuele ontwikkeling les hebben, verschilt enorm per school. "Het is heel erg afhankelijk van een individuele docent, jammer genoeg", Kuypers geeft aan dat scholen het vaak lastig hebben met een plekje vinden binnen het onderwijs curriculum. Vaak komt het alleen terug tijdens de biologie lessen en is alle informatie in het kader van voortplanting. "Je hoeft niet aan te komen met 'je moet een condoom gebruiken', dat weten ze ook wel."

"Door afname van pilgebruik en afname van condoomgebruik is er in theorie meer kans op een zwangerschap"
Daan Kuypers, verpleegkundige seksuele gezondheid GGD Gooi- en Vechtstreek

Volgens Kuypers gaat het erom dat de jongeren geprikkeld worden. "Ze zijn vaak best benieuwd naar hoe ze de kennis toepassen in de praktijk, zo kreeg ik vanochtend de vraag 'kun je tijdens de menstruatie seks hebben'? Of ze vragen zich af hoe het nou precies zit met anticonceptie en hormonen." 

Trending

De hormonen in anticonceptie zijn onder jonge meiden en vrouwen dan ook een terugkomend thema, dit ziet Kuypers ook terug in zijn spreekuren met de jongeren. Tegelijkertijd is er ook een daling in het condoomgebruik. "In eerste instantie is het wel een reactie op de hormonen", legt hij uit, "Deze zouden slecht zijn en ze zouden die soort anticonceptie om die reden niet willen gebruiken. Maar een deel van de jonge vrouwen denkt vervolgens niet na over een alternatief".

Hormonale anticonceptie

Het begrip hormonale anticonceptie is een veelbesproken onderwerp onder jongeren, voornamelijk via sociale media zoals TikTok. Hierin wordt het onderscheid gemaakt tussen anticonceptie mét en zonder synthetische hormonen. Volgens hen zijn de bijwerkingen van 'de pil' genoeg redenen om ermee te stoppen, soms onder leiding van influencers die deze zelfde keuze maken. Soms wordt er gekozen voor andere voorbehoedsmiddelen, zoals condooms of een spiraal, maar sommigen kijken niet naar een alternatieve vorm van anticonceptie.

"Door afname van pilgebruik en afname van condoomgebruik is er in theorie meer kans op een zwangerschap", vertelt Kuypers. Steeds minder meiden maken gebruik van hormonale anticonceptie. Toch is er een stijging in het aantal jonge vrouwen dat een spiraal laat plaatsen, maar deze stijging is te klein om de daling in gebruik van andere vormen van anticonceptie te compenseren. 

Keuze

De gesprekken met jongeren vergen door deze ontwikkeling een andere benadering, onderwerpen zoals een kinderwens en vruchtbaarheid worden nu bespreekbaar gemaakt. "Het gaat niet meer om het waarschuwen voor soa's of zwangerschap, je gaat met ze in gesprek over wat ze nou eigenlijk willen. Dat ze tóch een keuze moeten maken". Kuypers komt in zijn spreekuren in contact met jongeren die vaak helemaal geen ouders willen worden, maar simpelweg nog niet nagedacht hebben over alternatieven.

Maar moeten we ons zorgen maken over de jongeren? "Als het bewuste keuzes zijn, dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar wanneer jongeren roepen dat ze stoppen met de pil en niet nadenken over een alternatief, dan is er wél kans op een onbedoelde zwangerschap. Ik benader het altijd van 'wil je controle hebben en onbezorgd plezier hebben? Dan moet je een aantal dingen fixen."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Weekend Live

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren