ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vrijwilligers fietsen Goois Natuurreservaat af op fiets zonder accu: "Ik ben de enige die het nog kan" | NH Gooi

Vrijwilligers fietsen Goois Natuurreservaat af op fiets zonder accu: "Ik ben de enige die het nog kan"

  • Regio Streek
  • Vrijdag 01 maart om 11:00 | bijgewerkt: om 11:54 uur
  • Erwin Bakker & Amanda Algra
NH Nieuws

Een flink probleem voor Wim en zijn groep vrijwilligers die drie keer per week het Goois Natuurreservaat (GNR) doorfietsen om allerlei klusjes te doen: de accu van hun elektrische fiets heeft het begeven. Daarmee is hun belangeloze hulp een flinke klus geworden. De groep is flink boven de zestig jaar en alles gaat niet zo makkelijk meer.

Een aantal jaar geleden kregen ze de elektrische fiets cadeau van de weduwe van een van de vrijwilligers, om de zware kar met gereedschap mee te nemen. Jarenlang hebben ze deze gebruikt, om met al hun gerei het heuvelachtige landschap te trotseren. Maar de koek is op en de accu doet het niet meer.

Heuveltje op, heuveltje af

"Hier hoort dus een batterij te zitten. De batterij, dat ben ik", vertelt Wim, één van de coördinatoren van de groep. "Ik ben er niet blij mee, maar het is wél goed voor m'n conditie."

Door de gemiddelde leeftijd van de groep, is de 78-jarige Wim een van de weinigen die dit nog kan, waardoor hij drie keer per week 'heuveltje op en heuveltje af' gaat.

Vrijwilligers GNR in Huizen
De vrijwilligers drinken 's ochtends gauw een kop koffie voordat ze op de fiets stappen.|Amanda Algra

Het gereedschap hebben ze nodig voor hun werkzaamheden op de hei. "We doen alles waar geen machines aan te pas komen", legt Wim uit. Wanneer er wél apparatuur bij komt kijken, wordt dit bediend door de mensen van Stichting GNR zelf. Ze hebben dan ook een goede samenwerking met de vrijwilligers en ze zijn regelmatig samen op de hei te vinden.

Soepele heupen

"Lang niet iedereen kan over zijn beperkingen heen om dit karwei te klaren", zegt Wim nadat we een stukje met hem zijn meegefietst.

De behoefte aan een vervangende accu, of elektrische fiets, is groot. Hij mag best tweedehands zijn, dat maakt ze niet uit. "Maar wél het liefst een damesmodel", vertelt Wim lachend. "Ook met opstappen beginnen we wat moeite te krijgen in de heupen. Die zijn niet zo los meer."