ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Beeld Stille Strijd komt aan in Hilversum om aandacht te vragen voor zelfdoding onder jongeren | NH Gooi

Beeld Stille Strijd komt aan in Hilversum om aandacht te vragen voor zelfdoding onder jongeren

  • Maandag 09 september om 17:00
  • Erik Bootsman
Erik Bootsman

Het beeld Stille Strijd is vanmiddag aangekomen in Hilversum en geplaatst op de Kerkbrink, midden in het dorp. Stille Strijd is een door Nederland reizend kunstwerk van tweeënhalf meter hoog, gemaakt door kunstenares Saskia Stolz. Het beeld staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het doel is om het taboe rondom depressie en zelfdoding onder hen te doorbreken en het gesprek op gang te brengen.

Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij mensen onder de 30 jaar. Om hier extra aandacht voor te vragen is de officiële onthulling van het kunstwerk morgen om 16.30 uur op de Kerkbrink. De onthulling valt samen met World Suicide Prevention Day; een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het belang van zelfmoordpreventie.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Plaatsing beeld Stille Strijd
Plaatsing beeld Stille Strijd|Erik Bootsman

Daarbovenop is vandaag ook de Wereld Suïcide Preventie Week (WSPW) begonnen. Elke veertig seconden stapt er namelijk iemand op de wereld uit het leven. In Nederland overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar door zelfdoding. Dat zijn er vijf per dag.

Wies uit Hilversum

Morgen verschijnt op NH ook het persoonlijke verhaal van Wies Klarenbeek uit Hilversum. Zij voerde een stille strijd met zichzelf: ze was vaak eenzaam, worstelde jarenlang onder de radar met anorexia, werd depressief en deed een zelfmoordpoging. 

Hulpsite

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl