ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise Meren vreest financieel zware tijden: belastingverhoging onvermijdelijk | NH Gooi

Gooise Meren vreest financieel zware tijden: belastingverhoging onvermijdelijk

  • Afgelopen maandag om 15:32
  • Pieter Witte

De gemeente Gooise Meren verwacht financieel zware tijden. Bewoners moeten er rekening mee houden dat over twee jaar de belastingen omhoog gaan en dat de gemeente moet bezuinigen. Voor komend jaar komt de gemeente nog net zelf rond, al moet er wel geld van de gemeentelijke spaarrekening worden gehaald. 

gemeentehuis bussum gooise meren
gemeentehuis bussum gooise meren|Gemeente Gooise Meren

Gooise Meren kan dit jaar nog door zonder de gemeentelijke doelen bij te stellen. Al moet er wel vier miljoen euro van de gemeentelijke spaarrekening worden gehaald om de begroting rond te krijgen. Dit zijn wel de laatste jaren waarin er genoeg geld is om alle plannen uit te voeren, de komende jaren gaat het plaatje er steeds minder rooskleurig uitzien. 

Stevigere keuzes

Het geld dat nu van de spaarrekening wordt gehaald is bedoeld om te investeren in zorg, gezondheid en cultuur. Ook wil de gemeente meer doen op het vlak van klimaat en energie, meer investeren in wonen en ook mobiliteit staat hoog op het lijstje. 

"We moeten straks voor de begroting keuzes maken, stevige keuzes zelfs"
Wethouder Mark Marshall

Maar over twee jaar lijkt het afgelopen. Net als alle andere Nederlandse gemeenten krijgt Gooise Meren dan flink minder geld vanuit het Rijk. Dat zorgt ervoor dat niet meer alles kan. "We móeten straks voor de begroting keuzes gaan maken, stevige keuzes zelfs." 

Meer belasting betalen

Voor de gemeente zit er niets anders op dan bezuinigen. Gooise Meren kijkt daarvoor onder andere naar jeugdzorg. Er zou geld bespaard kunnen worden door ondersteuning voor jongeren zelf te bieden, anders dan externe jeugdzorg inschakelen. En zo zijn er meer voorbeelden.

De gemeente kijkt ook hoe er meer geld binnen kan komen. Daarvoor is eigenlijk maar één optie: hogere gemeentelijke belastingen. De wethouder verwacht dat de gemeentelijke belastingen omhoog moeten om toch alle plannen door te kunnen zetten.