Ze zijn ondertussen niet meer weg te denken, maar er was een tijd dat ze nog niet zo vanzelfsprekend waren: de Hilversumse brandweermannen. In 1947 vierde de Hilversumse brandweer haar 40-jarig bestaan. Er zijn beelden opgedoken in het archief waarop het feest te zien is. De brandweer van Hilversum heeft het, in zijn relatief korte bestaan, dan al flink voor de kiezen gekregen. De 'filmbrand' van 1934 ligt ze dan nog vers in het geheugen.
De taak van de brandweer wordt in die jaren buitengewoon serieus genomen, zeker na de grote 'filmbrand' in 1934.
In de filmzaal van het verenigingsgebouw van de St. Joseph aan de Bosdrift breekt op maandag 24 september 1934 een grote brand uit. Op dat moment kijken er 153 meisjes in de leeftijd van zes tot veertien jaar naar een film. Tegen alle regels in zit de nooddeur aan de achterzijde van het gebouw op slot. 46 meisjes en vier volwassenen raken gewond. Drie kinderen overlijden uiteindelijk.
Brandblussen vroeger en nu
In de video van Beeld & Geluid is te zien hoe brandweerlieden een demonstratie gegeven van het brandblussen vroeger en nu: toentertijd een handbediende pomp waarvan het reservoir voortdurend met emmertjes water moest worden bijgevuld.
De brandweerlieden vormen teams en sluiten koppelstukken, kranen, afsluiters en slangen aan de motorspuit. Enkele brandweerlieden laten zien hoe nauwkeurig ze de waterstraal kunnen richten.
Achter een voormalig woonhuis aan de Neuweg in Hilversum staat de oude brandweergarage. De garage werd in 1936 gebouwd naar een ontwerp van Dudok en zijn collega, de gemeentearchitect Andriessen. Dudok is overigens zelf ook commandant van de Hilversumse brandweer geweest van 1915 tot 1928.
De kazerne aan de Neuweg was voor die tijd zeer modern en de bemanning talrijk, ruim twintig brandweerlieden telde het korps toen. Tot 1992 deed de garage dienst en kreeg daarna andere bestemmingen, maar inmiddels is de garage sinds dit jaar weer in gebruik: als onderdak voor historische brandweerwagens.
Hilversum 600 jaar
Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.
Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, de oorsprong van het TBC fonds, het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister en de start van de Wisseloord Studio’s. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.
Lees ook
-
Tijdelijk onderdak voor Hilversums brandweererfgoed, maar zoektocht gaat door
Donderdag 18 april 2024 om 17:00