ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Terug naar toen: het nieuwste van het nieuwste in de Hilversumse Expohal | NH Gooi

Terug naar toen: het nieuwste van het nieuwste in de Hilversumse Expohal

  • Maandag 30 september om 08:02 | bijgewerkt: om 11:02 uur
  • Erik Bootsman

De meest moderne keukens, de nieuwste auto's én een superrealistische rij-simulator. Het waren de hoogtepunten van een beurs in de Hilversumse Expohal. De Hilversumse Expohal werd in 1962 ingericht met een beurs met de nieuwste snufjes op het gebied van techniek en het huishouden. De hal bestaat inmiddels niet meer, maar Beeld & Geluid heeft de beelden nog wel.

Beeld & Geluid

De Hilversumse Expohal werd in 1960 feestelijk geopend door prinses Irene. De hal was aanvankelijk een paviljoen voor Engeland tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Na de tentoonstelling werd het pand voor 700.000 gulden verkocht aan de gemeente Hilversum en werd er van alles in georganiseerd. Beurzen, concerten, sportfestivals en zelfs examens werden afgenomen in de immense hal.

De komst van de Expohal naar Hilversum heeft nog wel wat voeten in aarde gehad. De geruchtmakende aankoop van het Engelse Expopaviljoen, afkomstig van de Wereldtentoonstelling in Brussel, is een mooi voorbeeld van de Hilversumse bestuurs-dynamiek tijdens de ambtsperiode van burgemeester J. Boot.

Koopje dat bijna mis ging

Het paviljoen was voor een prikkie van zeven ton te koop en kon ook nog dienst doen als congrescentrum. Direct ging de gehele gemeenteraad met de bus naar Brussel en kwam enthousiast terug. Maar tot verbazing van de toenmalige burgemeester Boot bleek dat De Kroon het aankoopbesluit van de gemeenteraad had geschorst. Maar na een ongevraagde audiëntie bij de minister van Binnenlandse Zaken lukte het Boot toch om zijn zegen te krijgen. Hilversum had zijn Expohal. 

In 1994 kwam er een einde aan de Expohal. Het gebouw werd afgebroken en moest plaatsmaken voor het mbo-college Hilversum. 

Vakexamen bouwbedrijf werd afgenomen in de Expohal
Vakexamen bouwbedrijf werd afgenomen in de Expohal|Het Geheugen

Hilversum 600 jaar

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.

Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, het onthaal van olympisch kampioen Nel van Vliet en het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.