Miriam van Dierenambulance Amstelland / De Ronde Venen ving gisteravond voor de vijfde keer dit jaar een serval. Deze keer kwam de melding uit Weesp, nadat de eigenaar het ontsnapte beest zelf niet durfde te vangen. Met een speciale 'servallenkooi' gewapend gingen Miriam en haar collega het beest te lijf.
Miriam werd gisteravond opgebeld door haar collega's van Dierenambulance Amsterdam: of zij als ervaren servalvanger een ontsnapte serval in Weesp zou kunnen vangen. Het beest was op dat moment al een paar uur buiten, maar de eigenaren durfden het zelf niet aan om het beest te vangen.
'Servalkooi'
Zelf vangen is volgens de in Amstelveen geboren Miriam ook geen goed idee. "De schade kan zeer groot zijn voor een mens. Dit is namelijk niet even een poesje vangen." Daarnaast vergt het nogal wat voorbereiding. "Je moet eerst de hele omgeving afzetten, zodat het beest niet kan vluchten."
"Je moet ook rustig en weloverwogen te werk gaan", gaat de ervaren servalvanger verder. "Ook hebben wij vangstokken om het beest mee te vangen en een speciale 'servalkooi'. Dat is eigenlijk een hondenvangkooi, maar hij werkt heel goed voor servallen."
Verwilderd
De serval uit Weesp was eerder ook al eens ontsnapt, maar toen konden zijn baasjes het beest nog nog zelf naar binnen krijgen. Gisteravond ging dat niet, omdat hij agressiever was. "Dit dier wordt door de eigenaren binnengehouden en wat je dan ziet is dat het beest buiten meteen verwilderd raakt. De eigenaar kon het beest niet meer benaderen, terwijl hij nog maar twee uur weg was."
Miriam vindt het dat ook niet wenselijk om een serval in huis te houden. "Ik vind persoonlijk niet dat zulke dieren als huisdier gehouden moeten worden." Of de serval uit Weesp potentieel nog eens zal proberen te ontsnappen weet Miriam niet. "Misschien dat het beest nu de buitenlucht heeft geroken en het nog eens zal proberen."
Lees ook
-
Gooise serval na tweeënhalve maand eindelijk gevangen: "Het was een felle rakker"
Dinsdag 02 januari 2024 om 13:02