Het is tegenwoordig helemaal niet meer voor te stellen: helemaal niets op televisie. Toch was dat zo'n zestig jaar geleden zo. Het Hilversumse omroeppersoneel staakte in de strijd om een hoger loon. Daarom bleef de televisie twee dagen lang helemaal op zwart. En wat doe je dan? Een spelletje, winkelen of achter de naaimachine.
Nederland kent nog maar een paar jaar televisie als een grote groep werknemers van de omroepen het werk neerlegt. Personeel van NTS (nu NOS), AVRO, VARA, KRO, NCRV en VPRO doen mee. De televisie heeft al zo'n intrede in het dagelijks leven gedaan, dat twee dagen zonder een grote impact heeft op Nederland. De verveling slaat toe.
In voormalig café-restaurant De Karseboom in Hilversum komen de boze omroepmedewerkers bijeen om over de mogelijkheden van de televisie in de toekomst te praten. De regering die dan nog de lonen betaalt, wil niet aan hun looneisen voldoen.
Dan maar naar de film
Bekende televisiemensen als Fred Oster, die van de cavia's, en Fred Benavente nemen het voortouw. Op televisie is slechts een stakingstekst te zien. Televisiekijkers doen andere dingen, gaan naar de film of winkelen op koopavond.
Die twee dagen ging de televisie echt helemaal op zwart, maar de actie is tevergeefs: de omroepmedewerkers hebben geen loonsverhoging gekregen.
Hilversum 600 jaar
Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.
Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, het onthaal van olympisch kampioen Nel van Vliet en het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.