ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Trump en Harris nek-aan-nek: deze Noord-Hollandse Amerikanen houden hun hart vast | NH Gooi

Trump en Harris nek-aan-nek: deze Noord-Hollandse Amerikanen houden hun hart vast

  • Maandag 04 november om 18:30 | bijgewerkt: om 20:42 uur
  • Flore Kukolj

Amerikaanse Nederlanders volgen de spannende verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Kamala Harris op de voet. NH sprak drie kiezers die vanuit Noord-Holland hun stem uitbrachten. Wat motiveert hen om te stemmen? En wat verwachten zij van de uitslag?

De nek-aan-nekrace tussen Trump en Harris zou er in Nederland heel anders uitzien. Volgens onderzoek van het Ipsos heeft slechts 11 procent van de Nederlanders de voorkeur voor Trump, tegenover 68 procent voor Harris. Enkel onder Forum voor Democratie-stemmers krijgt Trump een meerderheid. Bij kiezers van alle andere partijen is Harris duidelijk de favoriet. 

Erik Vonk (19) woont in Haarlem en mag dit jaar voor het eerst stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Erik Vonk (19) uit Haarlem
Erik Vonk (19) uit Haarlem |NH Media

"Ik ben geboren in Florida en toen ik één jaar oud was, verhuisde ik met mijn ouders terug naar Haarlem. Van mijn zesde tot mijn tiende woonden we weer in de Verenigde Staten vanwege het werk van mijn vader", vertelt Erik. Zijn stem gaat naar de staat Rhode Island, omdat hij daar voor het laatst woonde. "Dat is eigenlijk jammer", zegt hij, "want in Rhode Island winnen de Democraten toch wel." 

"Ik zou niet meer in de Verenigde Staten willen wonen"
Erik Vonk

Toch vindt Erik het belangrijk om van zijn stemrecht gebruik te maken. Hij legt uit dat zijn stem op de Democraten vooral een stem tegen Trump is. "De jaren dat Trump aan de macht was, is het land achteruitgegaan", zegt hij. "Het wapengeweld is bijvoorbeeld flink toegenomen." Hoewel Erik zijn jaren in de Verenigde Staten koestert, zou hij er nu niet meer willen wonen. 

Met de winst vandoor

Erik vreest dat de Republikeinen er deze week met de winst vandoor gaan. "Ik ken hier in Nederland geen enkele Amerikaan die op Trump stemt, maar in de VS is hij super populair." Die populariteit heeft volgens Erik te maken met de beloftes die Trump doet: "Trump biedt mensen snelle, begrijpelijke oplossingen voor hun problemen", zegt hij.

Lois Pot-Mothershed (86)
Lois Pot-Mothershed (86)|NH Media

Lois Pot-Mothershed (86) woont in Hilversum, maar groeide op in de staat Arkansas. Op haar 26e emigreerde ze vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Niet stemmen is voor haar geen optie: "Mijn voorvaders hebben voor dit stemrecht gestreden." Haar stem ging naar Harris: "Ik denk dat Amerikanen die naar Europa emigreren vaak met zaken buiten de Amerikaanse grens bezig zijn. Het doorgedraaide patriottisme van Trump sluit daar niet bij aan." 

Van jongs af aan speelt politiek een belangrijke rol in Lois' leven. Als student sloot ze zich aan bij de Civil Rights Movement, waar ze zich inzette voor gelijke rechten. "Als je bij een minderheidsgroep hoorde, was het vanzelfsprekend dat je een bijdrage wilde leveren", vertelt ze. 

Minder in gesprek

Vanuit Nederland houdt Lois de Amerikaanse politiek zorgvuldig in de gaten en heeft ze het politieke klimaat de afgelopen decennia zien veranderen. "In de tijd dat ik in Amerika woonde, gingen mensen, ondanks alle verschillen, veel meer met elkaar in gesprek." Volgens Lois gebeurt dat tegenwoordig minder: "De scheidingslijnen zijn de laatste acht jaar heel scherp geworden.”

"Ik hoop dat er een sfeer ontstaat waarin mensen weer met elkaar in gesprek gaan"
Lois Pot-Mothershed

Tijdens haar laatste bezoek aan de Verenigde Staten in juni merkte ze veel van de polarisatie in het land. "Sommige mensen vroegen me om op bepaalde plekken niet over de politiek te praten, omdat het zo gevoelig ligt." Voor de komende verkiezingen heeft ze daarom één duidelijke wens: "Ik hoop dat er een sfeer ontstaat waarin mensen weer met elkaar in gesprek gaan." 

Op de vraag wie er volgende week gaat winnen, haalt Lois haar schouders op. "Veel peilingen wijzen erop dat het richting Trump gaat", zegt ze. Voor haar is het ondanks alles belangrijk om hoopvol te blijven: "Er zijn altijd lichtpuntjes, hoe somber het soms ook lijkt. Je moet soms gewoon heel goed zoeken." 

Allard André de la Porte (21)
Allard André de la Porte (21)|NH Media

Allard André de la Porte (21) woont en studeert in Amsterdam. Zijn Amerikaanse paspoort heeft hij te danken aan zijn oma, die in de Verenigde Staten is geboren. Allard vindt het maar vreemd dat hij het recht heeft om te stemmen: "Ik ben maar drie keer in mijn leven in de VS geweest."

Bizarre situaties

Hoewel Allard zich geen Amerikaan voelt, houdt hij zich veel met de Amerikaanse politiek bezig. "Ik lees de New York Times en luister naar podcasts over de verkiezingen." Samen met zijn broer bespreekt hij de ontwikkelingen rondom de verkiezingsrace: "Meestal gaat het over de bizarre situaties rondom Trump." 

Voor Allard was de keuze om op Harris te stemmen dan ook snel gemaakt. "Stemmen op Trump zou zo’n beetje tegen al mijn principes ingaan", zegt hij. "Trump is wat mij betreft een pure populist, die liegt, bedriegt en alles doet uit eigenbelang."

"Stemmen op Trump zou zo'n beetje tegen al mijn principes ingaan"
Allard André de la Porte

Toch stond Allard aanvankelijk ook sceptisch tegenover het kandidaatschap van Harris, nadat Biden zich enkele maanden geleden terugtrok. "Ik was bang dat Harris niet genoeg support zou krijgen in het conservatieve Amerika, omdat ze een zwarte vrouw is met Indiase roots." De steun die Harris de afgelopen weken heeft ontvangen, stemt Allard toch hoopvol. Hij denkt dat zij deze week aan het langste eind trekt. 

Allard denkt dat het echte spektakel pas na de verkiezingen begint: "Mijn verwachting is dat het sowieso chaos wordt, of Trump nou wint of verliest."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.