ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gedupeerden grondwateroverlast in Hilversum Zuidoost zitten nog vol vragen | NH Gooi

Gedupeerden grondwateroverlast in Hilversum Zuidoost zitten nog vol vragen

  • Woensdag 20 november om 08:00
  • Daan Visser

De angst voor de terugkeer van wateroverlast in Hilversum Zuidoost is groot. Dat lieten gedupeerden van grondwateroverlast gisteravond weten tijdens een inwonersbijeenkomst in het Raadhuis. De buurtbewoners stelden daar gretig hun vragen.

Een panel van deskundigen van de gemeente, waternet, Avenco de Bondt en wethouder Floris Voorink beantwoordt vragen van de gedupeerden
Een panel van deskundigen van de gemeente, waternet, Avenco de Bondt en wethouder Floris Voorink beantwoordt vragen van de gedupeerden|NH Media

Het is inmiddels een jaar geleden dat Hilversummers uit het oostelijke deel van het dorp voor het eerst te maken kregen met ondergelopen kelders en kruipruimtes. De oorzaak: extreem hoogstaand grondwater. Veel van hen gingen eigenhandig met pompen aan de slag en anderen hebben inmiddels hun kelder waterdicht geprobeerd te maken. 

Afgelopen voorjaar leek de overlast iets te gaan liggen: er was minder neerslag, het grondwater zakte en de kelders liepen langzaam leeg. Maar tijdens de bijeenkomst voor gedupeerden uit Hilversum Zuidoost blijkt de angst voor de terugkeer van overlast nog steeds aanwezig is. 

Complex

Zo vertelt één van de aanwezige gedupeerden dat het in het appartementencomplex waar hij woont het grondwater sinds vorig jaar november nooit is weggezakt. Inmiddels hebben de bewoners van de 26 appartementen gezamenlijk 85.000 euro uitgegeven om de schade enigszins beperkt te houden. Het is één van de vele verhalen van grondwateroverlast.

Met een presentatie van Maarten Kuiper, grondwaterdeskundige van onderzoeksbureau Avenco de Bondt, wordt gehoopt dat de meeste vragen worden beantwoordt. Hij stelt dat door de extreme hoeveelheid regenbuien van het afgelopen jaar, in combinatie met de zandgrond die ervoor zorgt dat grondwater slecht wegstroomt, de hoofdoorzaak is van de problematiek van de Hilversummers. 

Maar oplossingen voor deze problematiek zijn complex en zullen hoe dan ook grootschalig en ingrijpend zijn. Meerdere partijen, zoals de gemeente, het waterschap en de bewoners zelf, hebben allemaal een rol te spelen om de problematiek het hoofd te bieden. De verantwoordelijkheid van het waterdicht houden van je huis is wettelijk gezien een taak van huiseigenaren zelf.

Daarbij komt nog eens dat Kuijper verwacht dat de wateroverlast met toenemende aantallen regenbuien weer terug zal keren. 

Spervuur aan vragen

Na de presentatie van Kuijper wordt er een panel opgesteld. Deze bestaat uit Kuijper zelf, deskundigen van Waternet en de gemeente en wethouder Floris Voorink. Er wordt een spervuur aan vragen afgevuurd op het panel, variërend van het ontbreken van woningcorporaties deze avond tot de mogelijke gevolgen van het bouwen van tunnels op de waterstand. 

Na afloop krijgen de meeste Hilversummers nog de mogelijkheid om bij drie statafels met de bordjes van de buurten 't Park/Merem, West-Indië en Overig extra vragen te stellen. 

Inwoners hebben inmiddels zelf een website opgericht om elkaar op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen.