ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bouwidee van Bussumse buurt afgeschoten: "Dat is geen alternatief plan" | NH Gooi

Bouwidee van Bussumse buurt afgeschoten: "Dat is geen alternatief plan"

  • Donderdag 12 december 2024 om 16:36
  • Ingmar Meijer

Het alternatieve plan van Buurtcommissie Nieuwbouw Gooise Warande voor een zorgcentrum is afgeschoten. De buurt had voorgesteld om geen 36 maar 21 woningen te bouwen in het Bussumse woonzorgcentrum. De wethouder en woningcorporatie zien het alternatief niet zitten en willen verder met het plan voor 36 woningen. Met wat aanpassingen op parkeergebied lijkt de politiek daarmee in te stemmen.

De Gooise Warande aan de Mezenlaan in Bussum, groot bouwproject in Gooise Meren
De Gooise Warande aan de Mezenlaan in Bussum, groot bouwproject in Gooise Meren|NH Media / Ingmar Meijer

Eigenaar de Alliantie wil op de Mezenlaan bij de Gooise Warande 36 woningen voor senioren realiseren. Dat betekent ook parkeerplaatsen in de binnentuin en de sloop van het oude restaurant en de bouw van een nieuwe. 

Grote weerstand

De weerstand tegen de voorgenomen ontwikkeling bij het woonzorgcentrum is groot. Van de negen insprekers die er waren, zijn er zeven tegen. Zij vertegenwoordigden tientallen omwonenden van de Gooise Warande. In het algemeen is de buurt niet tegen nieuwbouw, maar de 36 woningen en de parkeeroplossingen zijn te massaal en niet passend in dit deel van Bussum-Zuid.  

Juist daarom is de buurtcommissie met een alternatief idee gekomen. De ongeveer 150 verenigde omwonenden stellen voor om er 21 zorgappartementen neer te zetten. Bij dit aantal hoeft er bijvoorbeeld geen nieuw restaurant van de Gooise Warande te komen en komen er ook geen parkeerplekken op de binnentuin. 

Tekst loopt door.

Wat de woningcorporatie en wethouder Hugo Bellaart betreft, ligt er maar één plan op tafel en dat is dat van de Alliantie. Dat voorstel kan rekenen op steun van het college, want B&W hebben dit naar de politiek gestuurd.  

Wat de buurtcommissie op papier gezet heeft, is wat anders. En daar zit ook geen vier jaar werk in met vele sessies met de corporatie en omwonenden. “Er is geen alternatief plan”, zei de VVD-wethouder duidelijk. Deze opstelling staat haaks op wat diverse politieke partijen vonden. Een aantal zag wel degelijk heil in dit idee, vooral omdat de weerstand tegen het huidige voorstel groot is.

Aan de kant

De woorden en de houding van Bellaart en Jan Peter Nederstigt van de Alliantie leidden tot frustratie bij Hans Nagtegaal, woordvoerder van Buurtcommissie Nieuwbouw Gooise Warande. Hij vindt dat de buurt niet serieus genomen wordt, ondanks alle inspanningen die gedaan zijn. “Alles wat wij gedurende de afgelopen vier jaar hebben ingebracht en wat wij met ons plan voorstellen, wordt aan de kant geschoven”, zei hij zichtbaar geïrriteerd.

"De regels volgen en de grenzen van die regels opzoeken om de bouw mogelijk te maken, wordt belangrijker gevonden"
Hans Nagtegaal, woordvoerder buurtcommissie

“Wat nog het ergste is, is dat de menselijke maat ontbreekt. De regels volgen en de grenzen van die regels opzoeken om de bouw mogelijk te maken, wordt belangrijker gevonden dan de overlast die de vaak hoogbejaarde bewoners van de Gooise Warande tijdens de circa twee jaar durende bouw gaan ondervinden”, voegde hij eraan toe.  

De Alliantie zal er alles aan doen om de overlast tijdens de bouw zoveel mogelijk te beperken. Maar minder woningen neerzetten is simpelweg geen optie. De stichting de Alliantie moet er al geld bijleggen om het huidige plan van 36 seniorenwoningen te kunnen realiseren.

Jonge ouderen

Als er nog eens vijftien sociale huurwoningen minder komen voor de ‘jonge’ ouderen dan rijzen de kosten pas echt de pan uit. En dat terwijl het uitgangspunt altijd is geweest om ongeveer 35 huizen te bouwen. 

Daarbij geeft Nederstigt aan dat de Alliantie het plan meerdere keren heeft gewijzigd. Dat is vooral gebeurd op aangeven van de omwonenden, waar de afgelopen jaren diverse praatsessies mee zijn geweest. De variant die nu voorligt, is de meest passende van allemaal, aldus de uitleg van de Alliantiewoordvoerder.

Tekst loopt door.

Niet alleen is het plan te massaal, waardoor er ook een groot deel van de binnentuin verdwijnt, maar daarnaast zijn er ook zorgen over het aantal parkeerplaatsen en de overlast die dat gaat geven. Op dat gebied lijkt de Alliantie hulp te krijgen van de gemeenteraad.

De woningcorporatie heeft nog moeten rekenen met de oude parkeernorm van 1,4 parkeerplek per woning. In de tussentijd heeft de politiek die norm bijgesteld naar 1. De VVD heeft al aangekondigd de nieuwe norm voor deze ontwikkeling te willen hanteren. Om dat mogelijk te maken, komen de liberalen met voorstel om die norm te wijzigen. Dat gebeurt als de raad een besluit gaat nemen.

Geen overlast

Als er maar 36 parkeerplaatsen komen, dan is de verwachting van de politiek dat er geen blik in de binnentuin komt. Daardoor zal er daar geen overlast zijn van auto’s, dichtslaande deuren en mensen die hardop praten, zoals bijvoorbeeld de bewoners van De Vijf Donjons vrezen. 

De buurtcommissie voelt de bui al wel hangen. Nagtegaal denkt dat het plan op goedkeuring kan rekenen van de meerderheid van de raad met wat aanpassingen op parkeren. Hoe nu verder? Daarover gaan de omwonenden met elkaar in gesprek.