De leerlingen van De Fontein in Bussum moeten een deurtje verder met hun goedbedoelde inzamelingsactie, want de voedselbank waar ze aanklopten had al genoeg in huis. Gelukkig werd al gauw een betere bestemming gevonden voor hun nog in te zamelen boodschappen.
Het idee om levensmiddelen te verzamelen was afkomstig van de leerlingen, coördinator Anna Vleming en de teamleider van De Fontein in Bussum. Maar nadat contact met de voedselbank was gelegd, bleek hun voorraad al uit te puilen. Een scherpzinnige vrijwilliger had gelukkig een plan om de producten toch een goede bestemming te geven.
Boodschappenlijst
Deze vrijwilliger, Wim Haverkort, staat in contact met het Huis voor Iedereen, een organisatie in 't Gooi die voor hulpbehoevenden opkomt. Een van de goede doelen van die organisatie is de weggeefkast van Siska de Rijke in Bussum-Zuid. De school nam uiteindelijk contact op met De Rijke en het resultaat was een lange lijst van boodschappen die nodig zijn.
De bedoeling is dat leerlingen volgende week drie dagen lang producten kunnen meenemen van huis om te doneren. "Maar wel producten die je thuis over hebt", benadrukt een leraar. De hoop is om elk item op de lange lijst te kunnen afstrepen.
"Delen kan iedereen!"
De levensmiddelen en andere zaken belanden dus in het kastje aan de muur in Bussum-Zuid. "Oh, dat is het kastje van Siska", riep een enkele leerling al over de kleine liefdadigheidsinstelling. De Rijke is blij met de actie, want bij haar loopt het storm. Het kastje krijgt nu één keer per dag een nieuwe lading producten, maar de wens is om twee of drie keer per dag te kunnen bevoorraden.
Sparen voor de feestdagen
In tegenstelling tot de voedselbank, waar wel wat regels gelden om ervoor in aanmerking te komen, mag je bij De Rijke pakken wat je nodig hebt. "Het gaat om de basisbehoeften, zoals lang houdbare producten, verzorging en schoonmaakmiddelen, zodat mensen wat geld kunnen sparen voor hun eigen kerstdiner", legt zij uit. Maar je kunt natuurlijk ook zelf iets neerleggen, "Delen kan iedereen", zegt de weldoenster.
Ook bij de voedselbank geldt dat er, naast verse producten, veel basisproducten zijn. Voorzitter Miel Josemans zegt dat ze veel lang houdbare producten uitdelen. Zo houden mensen wat geld over om zelf iets luxueus kunnen kopen tijdens de feestdagen. En hoewel hij erg blij is met het aanbod van De Fontein, zou hij liever een 'gespreider aanbod' zien.
Tekst gaat door onder de foto
"Momenteel hebben we een voorraad die zo'n dertig gezinnen driekwart jaar kan onderhouden", zegt Josemans over de hoeveelheid producten in de schappen. Hij merkt dat aan het eind van het jaar zowel het aanbod als de vraag toeneemt. Mensen willen aan de ene kant met de feestdagen iets goeds doen, terwijl er aan de andere kant mensen zijn met een krappe beurs die bijvoorbeeld de energierekening zien toenemen.
Allemaal uit dezelfde buurt
De twee voedselbanken die er zijn in 't Gooi hebben gezamenlijk zo rond de 280 klanten. Dat is relatief laag, zegt Josemans. Wel is bij de locatie in Bussum recent het aantal klanten in één maand met vijftig procent gestegen, van twintig naar dertig.
De Rijke merkt dat zij niet aan de vraag kan voldoen. Het komt dus als geroepen dat de leerlingen voor het weggeefkastje aan de slag gaan. De samenwerking met de school klopt voor haar helemaal: "Het kastje, de gebruikers ervan en de school komen allemaal uit dezelfde wijk."
Lees ook
-
Breien, haken en naaien: Hilversumse vrouwen maken deken voor de voedselbank
Dinsdag 24 september 2024 om 13:54 -
Bussumse weggeefkast overvol met eten na oproep: ''Het puilde helemaal uit!''
Donderdag 20 april 2023 om 14:45