ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bewoners Hilversumse villawijk stappen naar de rechter om komst medisch centrum | NH Gooi

Bewoners Hilversumse villawijk stappen naar de rechter om komst medisch centrum

  • Gisteren om 18:00 | bijgewerkt: vandaag om 12:12 uur
  • Daan Visser

Een groep omwonenden van het Medisch Centrum Spanderswoud in de Hilversumse villawijk Trompenberg is het niet eens met de komst van het in hun ogen te massale gezondheidscentrum. In de rechtbank van Utrecht proberen ze de eerder verleende vergunningen te bestrijden. Tijdens de zitting blijkt ook dat er tussen de omwonenden en de zorgverleners veel wantrouwen heerst. 

Het gebouw aan de Regentesselaan in Hilversum is omgebouwd tot Medisch Centrum Spanderswoud
Het gebouw aan de Regentesselaan in Hilversum is omgebouwd tot Medisch Centrum Spanderswoud|Google Streetview

De Regentesselaan in de Hilversumse villawijk Trompenberg oogt rustig. Maar rond het Medisch Centrum Spanderswoud verschijnen meerdere spandoeken langs de weg. Daarop zijn teksten te lezen zoals: 'Hier géén medisch centrum. Dit is een woonwijk!'

Het oude koetshuis uit 1911 is recent omgebouwd van een kantoorvilla naar medisch centrum. Sinds 1 april van dit jaar hebben een huisartsenpraktijk, oefentherapeut, diëtist, podotherapeut, verloskundige en een apotheek er hun intrede gedaan. En daar komen in de toekomst nog een tweede huisarts en psychologen bij. Vanaf 1 april van 2025 zullen alle beoogde zorgverleners hun intrek hebben genomen.

'Te massaal'

Maar een groep omwonenden is niet blij met het medische centrum. Ze geven aan dat ze niet tegen de komst van een huisartsenpraktijk zijn, maar dit gezondheidscentrum is in hun ogen te massaal. Met zoveel verschillende zorgverleners vrezen ze dan ook meer verkeers- en parkeeroverlast. 

Om een medisch centrum te realiseren, zijn er twee ontheffingen aangevraagd van het bestemmingsplan. De gemeente gaf hier groen licht voor, maar daar hopen de omwonenden via de rechter dus een stokje voor te steken.

Wantrouwen

Voordat de inhoudelijke behandeling van start gaat, probeert de rechter de groep van zes omwonenden en de huisarts en apotheker, die als vergunningshouder aanwezig zijn, bij elkaar te brengen. Hij vraagt of er niet onderling afspraken gemaakt kunnen worden, waardoor een inhoudelijke behandeling niet meer nodig is. Maar dit lukt uiteindelijk niet.

De tekst gaat verder onder de foto.

Spandoeken langs de Regentesselaan in de Hilversumse wijk Trompenberg
Spandoeken langs de Regentesselaan in de Hilversumse wijk Trompenberg|NH Media

Dus gaat de inhoudelijke behandeling dan toch beginnen. Het blijkt dat er tussen de groep omwonenden en de medewerkers in het Medisch Centrum Spanderswoud veel wantrouwen heerst. 

"Toen wij het pand hebben aangekocht hebben we een brief gestuurd met onze voorlopige plannen", vertelt de huisarts. "Daar hebben we veel negatieve reacties op gekregen." Zo zou er door omwonenden zijn gedreigd met lange juridische procedures en zelfs een gang naar de Raad van State. "Het voelde vervelend aan, waardoor we een bijeenkomst hebben georganiseerd voor de omwonenden."

De huisarts benadrukt dat op dat moment de plannen nog niet concreet waren, omdat het toen nog onduidelijk was welke zorgverleners een ruimte in het centrum zouden huren. 

Na deze bijeenkomst zijn de inmiddels bekende spandoeken in de voortuinen en aan de heggen langs de weg opgehangen. "We voelden de negativiteit vanuit de buurt." Daardoor zouden de omwonenden ook minder zijn betrokken bij de verbouwing.

Geconfronteerd met nieuwe plannen

Maar de groep omwonenden heeft een andere lezing. "Wij kregen een brief over een 'kleinschalig medisch centrum', maar we waren er niet gerust op. Er was namelijk geen concreet plan", schetst één van de omwonenden. 

Na de bijeenkomst zouden de omwonenden op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, maar dat gebeurde niet. Sterker nog: de omwonenden stellen dat ze tijdens de zitting met nieuwe ontwikkelingen zijn geconfronteerd, zoals het openhouden van de mogelijkheid dat sommige praktijken ook in het weekend of in de avonduren open kunnen. 

De vergunningshouders van het centrum zeggen daarom toe dat ze in januari weer een brief naar de bewoners zullen sturen, met daarin de invulling van het pand.

"Het had allemaal beter gekund", zo stelt de rechter samenvattend. Eind januari hoopt de rechter uitspraak te doen in de zaak.