Hilversumse winkeliers mogen de deuren van hun winkels op zon- en feestdagen langer open doen. De meerderheid van de Hilversumse gemeenteraad is akkoord met winkeltijden die 'bij deze tijd horen': door die verruiming is de vrees dat kleine ondernemers nauwelijks nog kunnen opboksen tegen grote winkelketens en zij zullen mogelijk verdwijnen uit het winkelstraatbeeld. “Dit bevordert oneerlijke concurrentie.”
Sinds 2018 hebben de winkeliers in Hilversum de keuze om hun winkel iedere zondag te openen. Dat mocht tussen 12.00 en 20.00 uur. Op verzoek van supermarktondernemers is de gemeente gaan kijken naar verruiming van deze tijden op de zondag én de feestdagen.
“Het doel is niet alleen om onze bedrijven te versterken, maar ook om de concurrentiepositie van Hilversum als winkelstad te behouden en te versterken”, zo liet ondernemer Sipke Schoonhoven al weten aan de Hilversumse politiek weten.
Regiofunctie van Hilversum
Hilversum moet mee in de vaart der volkoren is de gedachte, want in omringende gemeenten, zoals Gooise Meren, Huizen, Almere, Amersfoort en Amsterdam gelden al ruimere winkeltijden. “Langere openingstijden helpen om die concurrentie tegen te gaan en onze regiofunctie als winkelstad te versterken. En dat de klant blijft kopen in de stenen winkels”, legde Schoonhoven eerder al uit.
Lees ook
-
Uitbreiding koopzondag breed gedragen wens van ondernemers
Vrijdag 30 augustus 2024 om 13:51
Meer uren maken staat niet gelijk aan meer omzet draaien. Dat was woensdagavond de duidelijke waarschuwing van CDA-raadslid Jacobine van Dijk, zelf directeur van familiebedrijf Vandyck. Onderzoeken uit Duitsland en Zweden hebben dat al bewezen, zei ze woensdagavond in de raad en met name de kleinere ondernemers zijn daar de dupe van.
Het blijven uitbreiden van de winkeltijden zou volgens haar weleens de ondergang kunnen worden van de kleine ondernemer, die dan helemaal niet meer te vinden is in Hilversum.
De lokale ondernemer kan niet mee in het geweld van de grote ketens, die wel personeel en middelen hebben om de deuren langer open te houden. Dat werkt oneerlijke concurrentie in de is de stellige mening van Van Dijk.
"De lokale detaillist moet kiezen tussen vasthouden aan de eigen winkeltijden of meer werken, maar niet met meer inkomsten"
“Verruiming van winkeltijden leidt tot verspreiding van winkelpubliek zonder dat er meer wordt gekocht. Het verspreidt de omzet. Dat betekent voor de lokale detaillist de keuze tussen vasthouden aan de eigen winkeltijden; minder inkomsten. Of meer werken maar niet met meer inkomsten”, aldus de christendemocrate.
Op basis van welke behoefte moeten die winkeltijden nu eigenlijk verruimd worden en wie doen we daar nu een plezier mee? Dat probeerden meerdere partijen te achterhalen. Het college lijkt na een briefje van de supermarktketens zelf in actie te zijn gekomen zonder dat er duidelijkheid is over de behoefte van ondernemers en bezoekers bijvoorbeeld.
De 24/7-rat race
Daar komt bij dat de koopavond op donderdagavond al lang niet meer zo populair is als voorheen. En vooral veel kleine winkels nu al op zondag de deuren bewust dichthouden. "Die 24/7-rat race is niet vol te houden voor onze kleine ondernemers", gaf SP-raadslid Joep Meddens aan.
Voor de meerderheid van de gemeenteraad is het kunnen kiezen de belangrijkste factor. Een ondernemer moet de vrijheid hebben om te kunnen kiezen of de winkel wel of niet opengaat op zondag of op de feestdagen. Stem de openingstijden beter af op de behoefte van het publiek of ga er anders mee om.
Waar is de meeste omzet?
Dat laatste betoogde de Hilversumse centrummanager Deborah den Dulk eind augustus tegen NH. "In deze 24 uurseconomie is iedereen druk. Zaterdag is vaak voor de boodschappen en de sportende kinderen en dan is zondag voor het winkelen. Als lokale ondernemers daar geen personeel voor hebben, kijk dan naar de mogelijkheden op andere dagen. Waar is nou de meeste omzet, waar niet en waar kan ik schuiven?", was haar advies. Die puzzel ligt nu bij de nodige ondernemers inderdaad voor.