ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Deskundigen komen met zestig ideeën voor het Hilversum van de toekomst: "Wees vernieuwend" | NH Gooi

Deskundigen komen met zestig ideeën voor het Hilversum van de toekomst: "Wees vernieuwend"

  • Gisteren om 21:00 | bijgewerkt: om 21:45 uur
  • Ingmar Meijer

Een groep Hilversummers heeft zo'n zestig ideeën over hoe hun Hilversum er over vijfentwintig jaar uit zou moeten zien. En daarmee moet de lokale politiek aan de slag vinden ze. Het collectief van Hilversummers en deskundigen heeft hun ideeën vanavond overhandigd aan de gemeenteraad. Het moet wat de groep betreft de politiek aanzetten tot 'anders durven denken' om zo Hilversum als tuinstad te behouden.

Hilversum luchtfoto
Hilversum luchtfoto|Gemeente Hilversum

De oproep van Collectief Dudok2050 aan de Hilversumse politiek is helder: ga in de nabije toekomst drastisch anders om met verkeer, woningbouw en groen. Volgens de groep worden er momenteel geen duidelijke keuzes gemaakt, waardoor ze vrezen dat Hilversum zijn unieke karakter zal verliezen. In plaats van afwachten, besloot het collectief zelf actie te ondernemen.

De visie van Dudok2050

Het collectief bestaat uit zeventien Hilversumse deskundigen, waaronder ondernemers, verkeersdeskundigen, landschapsarchitecten en biologen. Vanuit de geest van voormalig stadsarchitect Willem Marinus Dudok hebben zij Hilversum opnieuw bekeken, met een focus op groen, verkeer en woningbouw. Dit heeft geresulteerd in zeventien zogenoemde 'eye-openers', zoals het concept van 'grijs boven winkels'.

Tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

Naast de eigen toekomstplaatjes hebben zij de Hilversummers ook uitgedaagd om mee te denken. Dat heeft geresulteerd in ruim veertig ideeën. "Dat aantal heeft mij mooi verrast. Fijn dat zoveel onbekenden ook beelden voor de toekomst neerzetten", zegt Rob Rokses, geestelijk vader van Collectief Dudok 2050. 

Wijkverpleging kan beter

Een voor Roskes opvallend mobiliteitsidee is de andere aanpak van de wijkverpleging. Waar in het verleden één verpleegkundige in de wijk werkte en alles lekker op de fiets deed, gaat dat nu anders. Nu zijn er soms wel vijf verpleegkundigen in dezelfde buurt actief, die al hun adresjes aandoen met de auto. Dat leidt volgens een 'meedenker' tot onnodige verkeersbewegingen. 

"Oplossingen voor mobiliteit zitten dus lang niet altijd in verkeerszaken, maar blijkt ook in de inrichting te zitten van andere zaken. In dit geval dus de aanpak van de thuiszorg", geeft de Hilversummer aan. 

Plan voor park op busremise

Op het gebied van groen komt onder meer het idee van een Central Park op de busremise aan de Larenseweg weer voorbij. Vlakbij het station zou Hilversum een groene verblijfplaats creëren, een goed alternatief voor het 'excuusgroen', zoals de indieners vinden. 

In de versteende wijk Kerkelanden vindt een werkgroep het een goed plan om groene brinkjes te maken. In het voormalig schapendorp, dat Hilversum is, passen dit soort dorpspleinen juist heel goed, is de gedachte. "Dit is niet schokkend, maar het gebeurt nu gewoon niet", is de conclusie van Roskes. 

Tekst gaat verder na het kader. 

Reactie raadslid: "Dwingt je echt om anders te kijken"

D66-fractievoorzitter Jarno Deen vindt de oproep van Collectief Dudok2050 'heel herkenbaar'.

Volgens hem is het heel goed dat de deskundigen en betrokken inwoners de politiek uitdagen om verder na te denken over vijf of tien jaar verder. "Dit dwingt je ook echt om anders naar dingen te kijken. Wat als het nou wel kan? Je zit toch vaak vast in het hier en nu. Nu is het toch de uitdaging om een visionair durven te zijn", reageert Deen. 

Hilversum moet volgens de initiatiefnemer van Dudok2050 meer leiderschap tonen. Eerder zei Roskes al tegen NH dat er in de gemeente een 'crimineel gebrek' aan is. Volgens hem worstelt de politiek vandaag de dag nogal met de term draagvlak. Als er maar genoeg steun voor is de plannen dan is het prima.

Tekst gaat door onder de foto.

 

 

Overhandiging Dudok boek
De overhandiging van de plannen van de Hilversummers vanavond|NH Media

Leiderschap van vroeger

De Hilversummer ziet liever een meer pro-actieve aanpak van de mensen die aan de knoppen zitten in de gemeente. "Leiderschap is ook weten wat de maatschappij nodig heeft en wat je kan verwerven. Dat leiderschap van vroeger zouden we vaker moeten zien", zegt hij stellig. 

Het jaar 2050 klinkt nog ver weg, maar volgens Roskes is dit het moment om de huidige politici te inspireren. Langzaamaan doemen de gemeenteraadsverkiezingen weer op.

Vanwege de fusie met Wijdemeren is de volgende stemronde in november 2026, maar de partijen gaan al eerder nadenken over waar zij zich op willen gaan focussen. "Het inspiratieboek kan een bouwsteen zijn voor de verkiezingscampagne", merkt de Hilversummer op.