ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizer buurt krijgt toch elektriciteitshuisje én de rekening | NH Gooi

Huizer buurt krijgt toch elektriciteitshuisje én de rekening

  • Vandaag om 18:00 | bijgewerkt: om 18:17 uur
  • Daan Visser

Bewoners van de Huizer buurt die streden tegen de komst van een elektriciteitshuisje hebben van de rechter nul op het rekest gekregen. Het huisje komt er toch, en ze moeten ook nog eens bijna 4.000 euro aan gemaakte kosten vergoeden. 

transformatorhuisje stock
transformatorhuisje stock|Adobe Stock

De bewoners van de Kleinejanstraat en de Prinses Irenestraat vinden dat het trafohuisje te dicht op hun woningen komt te staan. Daarnaast vinden ze dat de gemeente beter had moeten mededelen dat ze de grond aan Liander wilde verkopen en dat ze de ruimte hadden moeten krijgen om zelf een bod te doen op het stuk grond. De buurt wilde er zelf namelijk een moestuin of bankje plaatsen. Omdat er geen mogelijkheid was voor inspraak en ook een gesprek met de gemeente mogelijk was, konden ze niet anders dan naar de rechter stappen. 

Maar de rechter geeft de gemeente Huizen en Liander uiteindelijk gelijk. De gemeente heeft zich volgens de rechter wel degelijk aan de regels gehouden. 

Opdraaien voor 4.000 euro proceskosten

Vlak voor de zitting kregen de buurtbewoners een brief de advocaten van Liander op de mat. Daarin stond dat hun zaak 'kansloos' zou zijn en dat ze moesten opdraaien voor de proceskosten als ze de zaak zouden verliezen. Dit werd door de inwoners als behoorlijk intimiderend beschouwd. Liander ontkende dat dit de bedoeling was. Het was 'een aardige manier om ze te informeren', aldus hun advocaat tijdens de zitting.

"Dit is de democratie die de democratie uitschakelt."
Brian Tjemkes - buurtbewoner

De Huizers moeten van de rechter de proceskosten vergoeden. Volgens de rechter is dit juridisch gebruikelijk bij dit soort zaken. Het gaat om twee keer 1.973 euro, voor zowel netbeheerder Liander als voor de gemeente Huizen. Bijna 4.000 euro in totaal.

'Democratie uitgeschakeld'

"Dit is de democratie die de democratie uitschakelt", vat buurtbewoner Brian Tjemkes samen. Met deze uitspraak hebben de gemeente en Liander een vrijbrief om achteraf alles weer goed breien, zo stelt hij. Het kort geding zagen zij als enige vorm van inspraak, waarvoor ze achteraf door de rechter worden gestraft. "We zijn geen slechte verliezers, maar als wij gewoon waren meegenomen in de gespreken en daaruit gebleken was dat dit de beste optie was, dan hadden wij hier vrede mee gehad." 

De groenstrook waar het trafohuisje moet komen
De groenstrook waar het trafohuisje moet komen|Pieter Witte