John Geurs (45) is de eerste patiënt in Hilversum die geopereerd is door een robot. Het Tergooi MC heeft een gloednieuwe operatierobot, die operaties niet alleen beter, maar ook preciezer moet kunnen uitvoeren. Met kleine sneetjes verwijderde de robot de tumor in de nier van John. Een dag later mocht John alweer naar huis: "Mijn vrouw zei: als je maar geen proefkonijn bent."
Enkele weken geleden kreeg de 45-jarige John Geurs uit Woudenberg het slechte nieuws dat hij nierkanker heeft. De artsen waren er gelukkig snel bij. Met een operatie moest de tumor worden weggehaald.
Twee weken geleden lag hij daarom op de operatietafel van het ziekenhuis, waar hij als eerste patiënt geopereerd werd met de Da Vinci X, een gloednieuwe operatierobot. Uroloog Flip Jansen voerde de operatie met de grootste precisie uit. Met twee hendels in zijn hand bestuurt hij de vierarmige robot.
Tekst loopt door onder de video.
"Voor het ziekenhuis is het natuurlijk bijzonder. Ik heb zelf al jarenlange ervaring met het opereren met een robot", zegt Jansen. "Maar het is wel bijzonder om het nu in je eigen ziekenhuis te kunnen doen."
Jansen en de andere urologen volgden een speciale training om met de robot te werken. Chirurgen moeten ruim 500 uur oefenen voordat zij zelfstandig met de robot mogen opereren.
Tot in detail
Met de robot kunnen chirurgen preciezer opereren, is er minder bloedverlies, minder schade en herstellen patiënten daardoor sneller. "Zeker bij de lastige operaties zie je het beter, waardoor je een tumor bijvoorbeeld beter weg kan halen", legt Jansen uit.
Tekst loopt door onder de foto.
Jansen laat zien tot welk detail je door de robot kan kijken. Zo zie je bij een briefje van 5 euro bijvoorbeeld de precieze streepjes op het biljet. "Die details zie je normaal niet bij een operatie, maar als je nu kijkt met de robot dan zie je veel meer detail."
'Als je maar geen proefkonijn bent'
Patiënt John vond het een eer dat hij de eerste patiënt kon zijn die met de robot werd geopereerd. "Ik ben zelf een techneut in hart en nieren, dus ik vind het heel gaaf wat ze tegenwoordig allemaal kunnen", zegt hij een paar dagen na de operatie.
Toch was zijn vrouw aanvankelijk wat minder enthousiast. "Mijn vrouw zei: als je maar geen proefkonijn bent. Maar ik weet wat techniek kan, dus ik vind het wel mooi."
Tekst loopt door onder de foto.
De operatie verliep uiteindelijk succesvol, zowel voor het ziekenhuis als voor John. De wond van de operatie geneest goed en John kijkt met het verwijderen van de tumor alweer rooskleurig naar de toekomst. "Het is nu helemaal weg en ik hoef geen bestralingen meer", vertelt John. Hij wil zo snel mogelijk weer aan het werk.
Robots, de toekomst?
Het is de eerste operatierobot van het ziekenhuis. De uroloog denkt dat er in de toekomst nog wel meer robots zullen komen, maar het is een kostbare investering. Voorlopig blijft het dus bij één. Volgens Jansen is een robot een goede investering, omdat die volgens hem de toekomst hebben. "Uiteindelijk zullen de kijkoperaties zoals we die nu kennen alleen nog met robots gebeuren."
Wie bang is dat de robot ineens op hol slaat en zijn eigen gang gaat, kan zijn hart ophalen. De chirurg is nog steeds degene die de operatie uitvoert. "Hij heet wel een robot, maar eigenlijk is het geen robot. Een robot doet iets zelf en dan kun jij koffie gaan drinken, maar dat is hier niet zo. Het is echt een hulpmiddel."