Hocras terrein Bussum
De opvang van vluchtelingen in de gemeente Gooise Meren gaat niet zonder slag of stoot. Na heftige protesten rondom de plaatsing van asielzoekers op het terrein van de Witte Toren in Naarden, doen zich nu problemen voor na het besluit van het college van B&W van de gemeente Gooise Meren om asielzoekers te plaatsen op het terrein van de voormalige Hocras-vestiging in Bussum. Omwonenden maken zich grote zorgen over de komst in de zomer van dit jaar van bijna 300 asielzoekers.
De komst van vluchtelingen naar de gemeente Gooise Meren is niet nieuw. In 2023 heeft de gemeente opvang gerealiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast is er in de loop van de achter ons liggende decennia onderdak geboden aan Joodse, Hongaarse, Vietnamese, Bosnische en – meer recent – Syrische vluchtelingen. Een bijzondere plaats nemen ook de Belgen in.
Belgische vluchtelingen
Na de Duitse inval in België in augustus 1914 kwam er na de val van Antwerpen op 10 oktober van dat jaar een ongekende vluchtelingenstroom richting het neutrale Nederland op gang. Maar liefst 40.000 Belgische militairen namen de vlucht naar Nederland om op die manier aan het Duitse krijgsgevangenschap te ontkomen. Veel groter was het aantal burgervluchtelingen. Een miljoen mannen, vrouwen en kinderen uit België trokken de Nederlandse grens over om veelal opgevangen te worden in het zuiden van het land. Daar was het echter onmogelijk om alle vluchtelingen van onderdak – veelal bij particulieren – te voorzien. Het waren er gewoonweg te veel. De vluchtelingen moesten over het hele land worden verspreid. Zo ook in het Gooi.
Cornelis van Dishoeck
Toen in 1914 het ‘Nederlandsch Comité tot steun van Belgische en andere vluchtelingen’ werd opgericht, ontstonden in allerlei gemeenten in Nederland plaatselijke steuncomités. Zo ook in Bussum, waar het comité onder leiding stond van Cornelis van Dishoeck, een in zijn tijd vooraanstaand uitgever en sinds 1903 woonachtig in villa Zeelandia aan de Graaf Wichmanlaan 36 in Bussum.
Het comité, onder de bezielende leiding van Van Dishoeck, heeft bijzonder goed werk verricht en het mogelijk gemaakt, dat 1.000 Belgische vluchtelingen in Bussum (toen met zo'n 16.000 inwoners) hun toevlucht konden vinden!