Onder inwoners van Huizen en Blaricum is de afgelopen tijd veel onrust ontstaan over de mogelijke komst van de regionale afvaldienst naar het Rijsbergenterrein. Omwonenden vrezen de gevolgen en hebben zich verenigd in een actiegroep. Wat staat er precies te gebeuren en waarom roept dit zoveel weerstand op?

Bewoners rondom het Rijsbergenterrein, gelegen tussen de Blaricummerstraat en de Rondweg, maken zich zorgen over geluidsoverlast, extra verkeersdrukte en stankoverlast. Maar vooral het gebrek aan communicatie leidt tot frustratie.
Volgens de actiegroep, die inmiddels meer dan 550 leden telt, is er geen overleg geweest met omwonenden. Veel mensen voelen zich voor een voldongen feit geplaatst.
Geruchten zorgen voor onrust
Geruchten over een afvalverbrandingsinstallatie op het terrein en vuilopslag op het terrein wakkerden de onrust aan. Maar de Regio Gooi en Vechtstreek ontkent zulke plannen. "Er zijn en komen geen plannen voor een dergelijke installatie op deze locatie, en er wordt ook geen afval op het terrein opgeslagen", aldus een woordvoerder van de Regio.
"Als bewoners willen we meer betrokken zijn in het proces"
Toch blijven omwonenden met vragen zitten en hebben ze spandoeken opgehangen. "We weten niet wat er wél komt en we zijn niet gehoord. Waarom is dit zo geheim gehouden?", vraagt Niels Thomsen van de actiegroep zich af. "Als bewoners willen we meer betrokken zijn in het proces."
Plannen nu openbaar
Die oproep heeft inmiddels gehoor gevonden. Na alle onrust heeft de Regio de voorlopige plannen, mede op verzoek van de gemeente Huizen, online gezet en twee informatiebijeenkomsten op 10 april en 6 mei ingepland. "We begrijpen heel goed dat er vragen zijn en dat er zorgen leven", zegt een woordvoerder van de Regio. "Daarom moeten we daarover met omwonenden in gesprek gaan."
Tekst gaat verder onder de foto.

De actiegroep blijft echter sceptisch. "Het is een goed begin, maar we willen méér dan geïnformeerd worden. We willen een stem en een plek aan tafel om mee te denken", zegt Lisette Spork namens de actiegroep.
Aankoop terrein wel of niet uitgesteld?
Het is nog onduidelijk of de beslissing over de aankoop van het terrein op 10 april wordt uitgesteld. De gemeente Huizen stelt dat de Regio, op hun verzoek, eerst de informatiebijeenkomsten afwacht voordat er een besluit wordt genomen.
De Regio zelf laat echter weten dat het onderwerp nog steeds op de agenda van 10 april staat. Tijdens die vergadering wordt besproken hoe het proces verder verloopt.
Tekst gaat verder onder de foto.

Volgens de Regio is de verhuizing van de GAD naar het Rijsbergenterrein nog niet zeker. "We zijn nog steeds in bespreking", aldus een woordvoerder.
Toch lijkt de kans groot, want er is weinig grond in de regio die voldoet aan de eisen voor 'zware industrie'. De actiegroep is er niet gerust op. "Het hele plan ligt gewoon al klaar", zegt Spork.
Waarom zoekt de GAD een nieuwe locatie?
De GAD zoekt een nieuwe locatie voor haar kantoor, remise en overslagstation. De huidige faciliteiten in Bussum en Hilversum zijn verouderd en aan vervanging toe. Daarom ging de Regio enkele jaren geleden op zoek naar een geschikte locatie.
Tekst gaat verder onder de kaart.
Het oog viel onder andere op het Rijsbergenterrein, een voormalig fabrieksterrein dat aan de voorwaarden voldoet. De Regio voerde de afgelopen maanden gesprekken met de eigenaar over de mogelijke aankoop. Vanwege bedrijfsgevoelige informatie is over de inhoud van die gesprekken niks openbaar gemaakt.
Wat zijn de plannen van de GAD?
De Regio wil ongeveer 6 van de 10 hectare van het terrein aankopen. Op het terrein zal het hoofdkantoor van het regionale vervoer, VervoerGV, en het kantoor van de GAD komen. Ook komt er een remise. Dat is een grote garage voor stalling en onderhoud van inzamelvoertuigen van de GAD.
Een scheidingsstation maakt geen onderdeel uit van de plannen, benadrukt de Regio.
Tekst gaat verder onder de foto.

In een grote hal zullen afval- en grondstromen uit inzamelwagens naar de opleggers van verwerkers worden 'overgeheveld'. Dat overladen zal volgens de regio volledig inpandig plaatsvinden. De Regio verzekert dat er geen afval wordt opgeslagen op het terrein.
Om overlast te beperken, wordt het verkeer van het terrein niet door woonwijken gepland. En om het terrein heen komt een zogeheten groene buffer, die geluid zal dempen.
Naast de zorgen voor de geur en verkeer, maken omwonenden zich ook zorgen over de impact op het naastgelegen natuurgebied.
Hoe nu verder?
De Regio benadrukt dat verhuisplannen nog niet definitief zijn. De grond is nog niet aangekocht en de juiste vergunningen moeten nog worden verleend. Maar omwonenden zijn er niet gerust op.
Morgen wordt de kwestie besproken in de gemeenteraad van Huizen. Lisette Spork zal namens de actiegroep inspreken. Meer dan 65 omwonenden hebben al aangegeven naar de vergadering te komen. De wethouders hebben voorafgaand aan de vergadering al aangegeven pas inhoudelijk op de plannen te willen ingaan na de informatiebijeenkomst op 10 april.