Sinds Weesp bij Amsterdam hoort betekent dat voor veel beleid: gelijke monniken, gelijke kappen. Voor de pleziervaart in Weesp geldt sinds dit jaar dat botenbezitters voor 43 euro een doorvaartvignet moeten aanschaffen om te mogen aanmeren. Tot groot ongenoegen van Weesper ondernemers. Zij denken dat dagjesmensen op het water Weesp nu links laten liggen. "Ze gaan echt niet voor dat geld aanleggen om een ijsje te halen."
Het terras van Pieter Kors, eigenaar van café 't Helletje, zit stampvol met het mooie weer. Toch heeft hij zorgen over het komende voorjaar in Weesp. Die gaan onder andere over het vaarbeleid: "We horen bij Amsterdam, dus ieder bootje moet een vignet hebben. Dat gaat gepaard met een fors bedrag van 43 euro. Daardoor zullen veel boten Weesp links laten liggen", zegt hij.
"Ik denk dat die sloepen misschien wel op de Vecht blijven"
Een doorvaartvignet is een verplicht vignet voor schepen die door bepaalde Nederlandse wateren willen varen, met als doel het onderhoud en de voorzieningen op en langs het water te financieren. Voorheen speelde dat dus al op Amsterdamse wateren. Door de fusie geldt het sinds dit jaar ook voor botenbezitters die in Weesp willen aanmeren. Door Weesp heenvaren mag nog wel zonder vignet, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Reactie gemeente
"Door de fusie van Weesp en Amsterdam in 2022 ontstond de noodzaak tot gelijkstelling van regelgeving, waaronder de in Amsterdam geldende Verordening Binnenhavengeld Pleziervaart. De havenmeester en het onderhoud van de voorzieningen van de passantenhaven Weesp worden gefinancierd uit de Binnenhavengelden, zo blijft ook Weesp aantrekkelijk en toegankelijk op het water."
Verwarring over vignet
Botenbezitters vertellen dat het vooral gedoe is om een vignet aan te schaffen. "Je moet allerlei documenten aanleveren. Maar om het geld hoeft het niet te gaan, duur is het niet", vertelt een vrouw. Het vignet is namelijk wel drie jaar geldig. Toch denkt de vrouw dat het tot verwarring zal leiden. "Ik denk dat veel mensen het niet weten. Het staat nergens aangegeven", zegt ze.
"43 euro voor drie jaar is te overzien ja, maar sloepjes moeten het ook betalen, als ze even het centrum in willen. Dat is los van het liggeld dat ze moeten betalen. Zo kost het 17 euro om zes uur aan te leggen.", reageert Kors.

Ondernemers willen meer maatwerk
Volgens Kors is er bij de fusie afgesproken dat Weesp het eigen karakter zou behouden. Dat gaat niet gepaard met dit soort bedragen, zegt hij. Kors hoopt dan ook dat de gemeente met maatwerk komt richting Weesper ondernemers. Hoewel Amsterdam toeristen probeert te weren uit de grote stad, kunnen ze die in Weesp maar al te goed gebruiken, stelt hij.
"Heel veel bedrijfjes gaan het hierdoor moeilijk krijgen"
"Het is hetzelfde probleem met de Airbnbs. Wij hebben hier geen Engelsen die voor de coffeeshops komen, maar mensen die willen genieten van de mooie omgeving. Heel veel bedrijfjes gaan het daardoor moeilijk krijgen", zegt hij.
Maar de gemeente lijkt niet volledig mee te buigen met die wens, is op te maken uit een reactie: "Voor terrassen, B&B’s en alle andere onderwerpen trekken het college en dagelijks bestuur van het stadsgebied Weesp samen op om te zien waar regelgeving een specifieke invulling voor Weesp kan krijgen, die recht doet aan de eigenheid van Weesp, maar ook werkbaar is voor de gemeente als geheel", vertelt een woordvoerder.
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar amsterdam@nhnieuws.nl
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via tikfout@nhmedia.nl